Hjem Centralforeningen for stampersonel

NIELS JUEL har trænet klassiske dyder i Norge

Besætningen på NIELS JUEL fik trænet de klassiske sømilitære dyder, da de var på “den onde side” under øvelsen Cold Response 2016. Og det var faktisk en befriende oplevelse

Torsdag 10/03 2016 - NATO - Søværnet - Øvelser | Af Kenneth Skov Jensen

Fregatten NIELS JUEL var eneste danske deltager i øvelsen Cold Response 2016, som foregik ud for Trondheim i Norge.

Cold Response er det norske forsvars store vinterøvelse, og NIELS JUEL sejlede under øvelsen sammen med Standing NATO Maritime Group One med spanske, britiske og norske skibe.

Under vejledning af det norske Centre of Excellence for Cold Weather Operations er formålet blandt andet at vintertræne i den iskolde norske vinter.

Kan man operere i disse ekstreme og hurtigt skiftende forhold, kan man operere i alle forhold, som forsvaret selv udtrykker det.

En befrielse
NIELS JUEL indgik i et scenarie, der omhandlede en fiktiv konflikt om et omstridt område af Norge. NATOs opgave var at sørge for, at den aggressive part i konflikten blev fjernet fra området.

For besætningen på NIELS JUEL bød det scenarie på en lidt anderledes oplevelse, da den danske fregat indgik på ”den onde side”.

- Vores rolle var at holde NATO tilbage og fastholde vores krav på området, fortæller operationsofficer på NIELS JUEL Kenneth Buur Jensen.

Og det var nærmest en befriende oplevelse, fordi besætningen på den måde kunne koncentrere sig om at træne de klassiske sømilitære dyder, fortæller operationsofficeren.

- En gang imellem er det befriende at kunne få lov at tænke rene taktiske tanker og ikke skulle koncentrere sig så meget om politiske konsekvenser og Rules of Engagement. Det træner vi så tit i andre øvelser, siger Kenneth Buur Jensen.

Stor øvelse
For besætningen på den danske fregat var det også en lidt anderledes oplevelse at skulle operere i de kolde områder ud for Norge. For modsat på inspektionsskibene, så er det ikke hverdagskost for fregatterne eksempelvis at skulle sejle gummibåd i de kolde, vindblæste have mod nord.

Cold Response gennemføres hvert andet år og havde i år deltagelse af 14 nationer. Øvelsen foregår både til lands, til vands og i luften, og der deltog blandt andet 30 skibe, 40 helikoptere, maritime patruljefly, B-52 bombefly og mere end 1.000 køretøjer, heriblandt kampvogne og pansrede mandskabsvogne. I alt deltog cirka 15.000 soldater i øvelsen.

  • NIELS JUEL eskorterer sammen med norske skibe den spanske tanker CANTABRIA. Foto: SSG Thomas Dyhr
  • NIELS JUEL får brændstof (RAS - Replenishment At Sea) fra den spanske tanker ESPS CANTABRIA. Foto: SSG Thomas Dyhr
  • Den norske missilbåd STEIL laver ”sail past” for NIELS JUEL. Foto: SSG Thomas Dyhr
  •  I øvelsen deltager 30 skibe, 40 helikoptere, maritime patruljefly og B-52 bombefly. I alt ca. 15.000 soldater fra 14 lande. Foto: SSG Thomas Dyhr