Hjem Centralforeningen for stampersonel

Kan vi klare os med 27 kampfly?

CS formand Jesper K. Hansen ærgrer sig over, at Folketinget køber færre kampfly end kampflykontoret har anbefalet. Den store usikkerhed om prisen kan desuden koste forsvaret dyrt, mener han

Torsdag 09/06 2016 - Flyvevåbnet - Forsvarsforlig | Af Kenneth Skov Jensen

Regeringen har indgået en politisk aftale om at købe 27 styk F-35 kampfly.

Aftalen er kommet i hus sammen med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, De Radikale og Liberal Alliance.

Dermed ender Danmark med at købe ét fly færre end de 28, kampflykontoret anbefalede som minimum ud fra de opgaver, det forventes at kampflyene skal løse.

- Forsvaret kan med 27 fly løse de samme opgaver, som F16-flyene løser i dag. Det vil sige både territorialforsvar, air policing og deltagelse i internationale missioner, udtaler forsvarsminister Peter Christensen til Jyllands-Posten

Ikke nok fly
CS formand Jesper K. Hansen er mere skeptisk.

- Jeg tvivler på, at 27 fly er nok til at løse opgaverne, hvis mængden af opgaver for flyvevåbnet forbliver de samme som i dag. Er antallet for lille, betaler personellet prisen, og det holder vi ikke til ret længe, siger CS formand Jesper K. Hansen.

Det reelle antal kan faktisk blive endnu færre en 27. Aftalen, som er faldet på plads i Forsvarsministeriet torsdag, deler milliardindkøbet i to bidder, så der først købes 21 kampfly og derefter de resterende seks.

Konkret betyder det, at der forud for kontraktindgåelse om de sidste seks fly gøres status i forligskredsen. På det tidspunkt kan politikerne så træffe beslutning om at anskaffe færre fly, hvis de første fly ikke er leveret rettidigt og til den forventede pris.

- Det ligner en bagdør ud af et dyrt indkøb, og det er foruroligende, at vi nu potentielt kan komme helt ned og tale 21 fly. Med det antal kan vi kun lige godt og vel klare de nationale opgaver, siger Jesper K. Hansen.

Der skal flere penge til
Der er lagt en plan for, hvordan pengene til flyene skal findes frem mod 2026, men Jesper K. Hansen frygter for, at resten af forsvaret alligevel kommer til at betale en stor pris for indkøbet. Ikke mindst fordi der fortsat er så stor usikkerhed om den reelle pris.

- Forsvarsministeren holder fast ved, at forsvarets øvrige operative kapaciteter ikke kommer til at lide, når flyene skal finansieres, men der er nogle steder i finansieringen, hvor jeg godt kan have min tvivl, og så snart pengene ikke stemmer, så står resten af forsvaret for skud, siger Jesper K. Hansen, der derfor mener, at forsvaret bør tilføres flere penge:

- Forsvaret skal være velfungerende hele vejen rundt, for ellers er det umuligt for os at løse politikernes opgave og være en troværdig partner i NATO.

Økonomisk ligger vi i dag mange milliarder under de 2 pct. af BNP, vi har til vedkendt over for vores allierede, at vi har til hensigt at bruge på forsvaret.

- Når Danmark i dag kan sige, at vi fortsat leverer godt til NATO, er det kun fordi vi er enormt aktive i internationale missioner. Det gælder alle værn, men det aktivitetsniveau kan umuligt opretholdes, hvis forsvaret ikke tilføres flere midler og der tilmed skal tages fra alle kasser for at købe kampfly, siger Jesper K. Hansen.

CS formanden mener derfor, at politikerne bliver nødt til at styrke forsvarets budget, når det kommende forsvarsforlig skal forhandles.

- Politikerne har jo høje ambitioner på forsvarets vegne, og forsvarets ansatte vil hellere end gerne løse opgaverne. Der skal bare være balance mellem mål og midler, og på det område, går det den gale vej i disse år, siger Jesper K. Hansen.

K og SF udenfor
Den politiske aftale er indgået uden et af de partier, der har gjort sig absolut mest bemærket i de sidste ugers debat om kampfly. Konservative kunne ikke gå med til det lave antal fly, og derfor valgte Forsvarsminister Peter Christensen at gøre aftalen færdig uden dem.

- Vi har en nedre grænse for, hvad vi vil udsætte det danske forsvar for, og den grænse har vi nået nu, siger Konservatives forsvarsordfører Rasmus Jarlov til Ritzau.

Dermed træder Konservative også ud af forligskredsen.

- Det er skidt, at vi ikke længere har et bredt forlig for forsvaret, hvor stort set alle partier er med. Det har ellers i mange år været en stor styrke, at der har været bred politisk opbakning til de aftaler, der er lavet for forsvaret, siger Jesper K. Hansen.

Også SF står nu uden for aftalen. De mener, at antallet af kampfly er alt for højt.

FAKTA: Her er aftalen om indkøb af kampfly 

Sådan bliver flyene leveret

År                            Antal

2021                     4
2022                     6
2023                     7
2024                     4
2025                     3
2026                     3

I alt                        27