Hjem Centralforeningen for stampersonel

Nyt vartegn afsløret i Karup

Flyvevåbnet markerede sin fødselsdag med at afsløre et nyt værnsfælles vartegn i Karup. Jagerflyet Spitfire er valgt på grund af sin helt unikke historie i det danske forsvar

Tirsdag 04/10 2016 - Flyvevåbnet - Reportager | Af Kenneth Skov Jensen

Den 1. oktober rundede flyvevåbnet sin 66 års fødselsdag som selvstændig værn. Dagen blev markeret ved flere lejligheder. I Karup fejrede flyvevåbnet sig selv mandagen efter ved at afsløre et nyt bidrag til rækken af vartegn foran Værnsfælles Forsvarskommando.

For når chefen for Flyverstaben Generalmajor Max A.L.T. Nielsen fremover kigger ud fra sit kontor, får han direkte øjenkontakt med piloten i det jagerfly, der fremover står fremvist uden for kontorerne i VFK.

Jagerflyet er en 1:1 replika af den Supermarine Spitfire, der som den første af sin slags landede i Danmark i 1948, og der er en helt særlig grund til, at netop dette fly er valgt som nyt vartegn.

- Spitfire er unikt i dansk kontekst, fordi det er det eneste jagerfly, der har gjort tjeneste i alle tre værn. Med sin unikke historie symboliserer flyet meget flot forsvarets værnsfælles dimension, sagde chefen for Flyverstaben Max A.L.T. Nielsen på talerpulten ved en parade for markeringen af flyvevåbnets fødselsdag.

Flyet var det første af i alt 38 jagerfly, som briterne leverede til Danmark, og i de følgende år indgik det i Søværnets Flyvevæsen og Hærens Flyvertropper blev flyet tildelt Eskadrille 725 i Karup i 1951 – året efter Flyvevåbnets oprettelse.

Til afsløringen deltog også en række særlige gæster. Nemlig 11 tidligere piloter, der har fløjet Spitfire for det danske forsvar.

Flyvevåbnet som selvstændigt værn blev oprettet den 1. oktober 1950. Det skete på baggrund af den holdningsændring, der efter krigen havde indfundet sig ved både Hæren - som havde Hærens Flyvertropper underlagt - og Søværnet, hvis tilsvarende enhed hed Søværnets Flyvevæsen.

- Flyvevåbnet har gennem sine 66 år leveret en efterspurgt vare, og jeg kan i dag konstatere, at det gør det så sandelig stadig, sagde Max A.L.T. Nielsen fra talerpulten og fortsatte:

- Mange af jer har selv deltaget i markeringerne på vores flagdag 5. september og ved selvsyn konstateret, at flyvevåbnet fuldt ud løfter sin del af Danmarks militære opgavekompleks.

For mens flyvevåbnet markerer sin fødselsdag, har værnet udsendte i verdens brændpunkter. Der er F16-kampfly i Tyrkiet indsat over Irak og Syrien, MTAA missionen i Qatar, C130-bidraget til Inherent Resolve i Kuwait, Radarbidraget i Irak og De Forenede Arabiske Emirater, Military Working Dogs i Resolute Support Mission i Afghanistan og Challenger i Ocean Shield.

Læs også: CS medlemmer hædret for særlig indsats

Spitfire 41-421

Supermarine Spitfire 41-421 som vartegnet er en replika af blev fremstillet i Birmingham og stod færdig i 1944. 41-421 landede i Danmark d. 28. oktober 1948 og efter at have fløjet for Søværnets Flyvevæsen og Hærens Flyvertropper blev flyet tildelt Eskadrille 725 i Karup i 1951 – året efter Flyvevåbnets oprettelse.