Hjem Centralforeningen for stampersonel

Hjemmeværnsfolk i INTOPS er forkert prioritering

Med tanke på forsvarets problemer med at fastholde ansatte er det en forkert prioritering, når Hjemmeværnet bruges til at løse forsvarets internationale opgaver, mener CS formand

Søndag 29/01 2017 - CS - Fagligt - Int. missioner | Af Kenneth Skov Jensen

Fra maj og seks måneder frem vil 12 mand fra Hjemmeværnet udgøre bevogtningssektionen på den internationale mission i Mali.

Men de 12 mand burde være fundet i forsvaret, mener CS formand Jesper K. Hansen.

- Det bør være forsvarets soldater, der løser forsvarets internationale missioner. Der er situationer, hvor det kan give god mening at anvende Hjemmeværnet, som da vi sendte agronomer til Afghanistan. Men når det gæl der soldateropgaver i Mali, kan jeg ikke forstå, at man ikke kan bruge de ansatte, der allerede er i forsvaret, siger Jesper K. Hansen.

Det er Værnsfælles Forsvarskommando, der har anmodet Hjemmeværnet om at støtte Flyvevåbnets C130J-Hercules under FN-missionen MINUSMA i Mali.

Støtten består af en bevogtningssektion på 12 mand, hvoraf de 11 rekrutteres blandt Hjemmeværnets reserver og frivillige. Sektionen skal primært stå for adgangskontrol og bevogtning samt transport og beredskabsarbejde. Mens Hjemmeværnsfolkene er udsendt, er de på kontrakt med forsvaret.

Svækker fastholdelse i forsvaret
For CS handler sagen om fastholdelse og rekruttering. At tage på international mission er en kerneopgave i forsvaret, og det er en af årsagerne til, at mange overhovedet søger forsvaret til at begynde med.

- Forsvaret har store problemer med at fastholde folk, og så er det da utroligt, at når der er attraktive internationale opgaver, så vælger man folk udefra. Det er da ikke motiverende for alle dem i forsvaret, der arbejder og øver året rundt for netop at løse internationale opgaver, siger formanden.

Sagen er et udtryk for forsvarets tyndslidte tilstand, mener CS formanden, der kalder det ”meget skidt”, hvis forsvaret ikke har folk nok til at løse de internationale opgaver der ligger, blandt andet fordi der også er hjemlige opgaver, der skal løses.

- Hvis det er fordi, vi ikke engang selv kan finde 12 mand inden for hegnet, så er det godt nok trist, siger han.

Taber erfaring på gulvet
Det er vigtigt, at forsvarets soldater løser de internationale missioner, understreger CS formanden.

- Lad de professionelle udføre den professionelle mission i Mali. En afgørende del af forsvarets professionalisme er vores erfaring fra internationale missioner, og de erfaringer den enkelte kommer hjem med efter en mission i Mali skal vi da beholde i forsvaret, og ikke bare sende væk, når missionen er slut, siger Jesper K. Hansen.