Hjem Centralforeningen for stampersonel

Skal vi have grønne uniformer i gaderne, hvis der er terrorangreb i Danmark?

Det tema beskriver Berlingske på forsiden af deres avis den 19/6-2017.

Mandag 19/06 2017 - Politik | Aia Lykke

For mens Frankrig, Norge og Storbritannien allerede har ændret lovene, så man har mulighed for at sætte Forsvaret på gaderne, er det i Danmark stadig uklart, om Forsvaret har lov at bistå politiet i tilfælde af et større terrorangreb.

Derfor konkluderer en ny rapport fra Center for Militære Studier i København, at ”det retlige grundlag for samarbejdet mellem politi og forsvar er særdeles uklar og kan med fordel styrkes” - og opfordrer samtidig politikerne til at overveje, om politiet fortsat skal varetage opgaverne, eller om Forsvaret i højere grad skal aflaste. Det vil også kræve, at vi ser på, om der skal være frie rammer eller lovgives med ydre grænser, når det gælder samarbejdet mellem politi og forsvar. I dag er der en klar opdeling mellem politi og Forsvar, og spørgsmålet er, om det skal fastholdes, styrkes eller løsnet op for – og hvilke udfordringer det potentielt kan medføre.

Blandt Forsvarets ansatte er vi klar til at bistå politiet, udtaler Jesper K. Hansen i artiklen.

”Hvis man vil have et stærkt beredskab i Danmark, skal man bruge alle kapaciteter – herunder også Forsvaret. Det kræver blot, at politikerne formaliserer det, så vi får det juridiske på plads. Og så skal vi selvfølgelig uddannes til at varetage opgaven”, siger CS formanden.

Ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen kommer regeringen med et lovforslag for at styrke mulighederne for at kunne bruge danske soldater på gaderne. Og både hos Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er der opbakning. Enhedslisten er dog ekstremt kritiske, og Radikale Venstre er man også skeptiske, men positive overfor retningslinjer for brugen af Forsvaret i civilsamfundet.

Uanset hvad politikerne bestemmer på det område, er det en ekstra opgave for Forsvarets ansatte. Og derfor stiller Jesper K. Hansen et kritisk spørgsmål til politikerne:

”Er de på Christiansborg så klar til at prioritere i Forsvarets opgaver? For det vil det kræve. Et terrorberedskab er ikke en ekstra opgave, som kommer oveni alle de andre. Hvis vi skal løse denne opgave, må der være andre, som vi så ikke skal løse”, lyder det fra CS formanden.