Hjem Centralforeningen for stampersonel

SVANEN og THYRA er hjemme igen

Der var romantik på kajkanten, da SVANEN og THYRA vendte hjem efter ni måneders togt til blandt andet Portugal, Gran Canaria, Barbados, Puerto Rico og de tidligere dansk vestindiske øer

Fredag 30/06 2017 - Søværnet | Helle Kolding

Efter ni måneders fravær i danske farvande, og efter at have sejlet det meste af jorden rundt, så ankom skoleskibene SVANEN og THYRA i går formiddag til Holmen i København, hvor den store officielle modtagelse forestod.

Familie, pårørende, venner og ikke mindst kolleger stod parate med masser af Dannebrogsflag og vinkede de to smukke sejlskibe sikkert i havn.

Sejlskibene der i øvrigt er nogle af flådens ældste fartøjer, der stadig er aktive, er normalt platform for unge kadetter, der skal lære sømandskab fra bunden, og med i den faste stab om bord er også stampersonel, der er med til at videregive erfaringer og kundskaber til ’eleverne’.

En af dem er Jimmy, dæksmand og marinespecialist, og med undtagelse af en kort ferie undervejs, har han været med på hele togtet.

Efter at have sejlet både LINDORMEN, grønlandskutter og støtteskib, har han i et par år sejlet med THYRA, og det er noget, der passer hans rejselyst.

-Der skal jo helst ske noget, smiler han.

Han kom til søværnet som værnepligtig og fortsatte på kontrakt i 2001, og her har han så været siden. Når THYRA lægger op for i år til oktober, har Jimmi et stort ønske om, at kunne starte på sergentskole.

-Men nu må vi se, der er jo flere ting, der skal lykkes, men jeg håber i hvert fald på at gå den vej, siger han. Officer vil han dog ikke være, og man skal heller ikke forvente at se ham på en af fregatterne fremadrettet.

-Næ, jeg er sømand. Ikke soldat, kommer det med et stort smil og et blink i øjet.

Jimmi er glad for at sejle THYRA, med de udfordringer, det også giver, når man sejler et ældre sejlskib. Der er meget vedligehold, og pladsen er trang om bord.

-På Tulugaq (grønlandskutter) havde vi dog en mulighed for at gå på køjen og slå forhænget for, så der var lidt privatliv. Det har vi ikke rigtig her, fortæller Jimmi.

-Vi er heller ikke så mange, så vi er hele tiden på tilkald, og vi har jo nye uerfarne elever med, der ikke rigtig kender til tingene endnu, så det er også en udfordring. Men det er jo det, jeg godt kan lide, fortsætter han.

Familiefar på togt

Hans kollega Mads er marineoverkonstabel ombord, og har faktisk været i en sergentstilling som regnskabsfører, mens han har været med på togtet. Han har dog ikke været med i så lang tid som Jimmi på togtet, og da han påmønstrede i september sidste år, var det med lidt blandede følelser.

-Jeg var lige blevet far, så selvom jeg glædede mig til det her togt, så tog min lille dreng altså noget af opmærksomheden, forklarer Mads.

Også Mads startede som værnepligtig og fortsatte efter endt uddannelse i 2011. I modsætning til Jimmi, vil han dog nu koncentrere sig om en fremtid i det civile. Han har opsparet CU, og den skal bruges nu på en uddannelse som bygningskonstruktør.

-Det er i hvert fald målet her og nu. Jeg vil koncentrere mig om at være familiefar, smiler Mads og tilføjer hurtigt;

-Men man ved aldrig. Jeg lukker ingen døre bag mig, så måske vender jeg tilbage til søværnet en gang?

Begge to er begejstrede for togtet. Uanset der også har været både vejrmæssige og materielmæssige udfordringer undervejs, så lyder det som fra en mund fra dem begge, at det har været en fantastisk tur.

Romantik på kajen

Også for familierne til besætningerne har det været lange måneder, inden skibene nu kom trygt i havn. Men uanset den lange distance, så kunne amorinerne alligevel blomstre. På SVANEN og THYRAS tur gennem indsejlingen til København, var både 1. Eskadres chef Lars H. Hansen og den nyudnævnte chef for Marinestaben, Torben Mikkelsen med som gæster. Næppe var Torben Mikkelsen som Kontreadmiral pebet flot fra borde, før han på kajen tog ordet og spurgte højt, om der var en Anne-Lene til stede.

Det var der, og som hun kom frem foran kontreadmiralen, dukkede en oversergent frem fra SVANEN og THYRA. Han gik på knæ foran den overraskede -og hele den fremmødte skare, og friede til sin elskede Anne-Lene.

Jo, der var romantik på kajkanten til den helt store medalje. Oversergent Martin og Anne-Lene har været kærester de seneste fire år, og har to børn. Hvornår brylluppet skal stå kunne Martin dog ikke lige fortælle på knælende fod.

-Først skal vi lige holde en fortjent ferie. Nu gælder det familien, forklarede han.

SVANEN og TYRA holder nu en kort sommerferie inden sommerens hjemlige togter fortsætter. Med til at modtage skibene var også det meste af 1. Eskadre, hvor skibene er hjemmehørende, og selvfølgelig søværnets officersskoles elever. Officersskolen var også rammen om hjemkomstreceptionen, hvor der blev holdt et par taler og bud på kaffe og kage til de mange gæster. Søværnets Tamburkorps spillede både ved ankomsten og i forbindelse med receptionen.

 

Fakta:

SVANEN og THYRA hører til søværnet under betegnelsen søkuttere, og er bygget i henholdsvis 1960 og 1961. De har en længde af knap 19 meter og en bredde på cirka 4,4 meter.

Kutterne bruges af Søværnets Officersskole til den fundamentale uddannelse af kadetter til søs, herunder navigation, kommunikation, sømandskab og samarbejde.

De tog afsted på togtet sidste år i oktober, og de har sejlet over 13.000 sømil, besøgt 26 havne i 13 forskellige lande, og blandt andet deltaget i markeringen af 100-året for salget til USA af de Dansk-Vestindiske øer.