Hjem Centralforeningen for stampersonel

Hvordan sikres vi mod en it-skandale som i Sverige?

CS har stillet ovennævnte spørgsmål direkte til Forsvarsministeren, for at høre hvordan forsvarets medarbejdere er sikrede mod, at deres data havner ved eksterne aktører

Mandag 31/07 2017 - Politik | Helle Kolding

I Sverige har en it-skandale netop sat fokus på, hvordan personlige og personfølsomme dataer fra landets borgere -og her blandt andre ansatte i Forsvarsmakten, havnede i andre lande via eksterne underleverandører. Enkelt forklaret var det en udliciterering af driften af et it-system, og herefter en ret skødesløs behandling af fortrolige oplysninger, der fik skandalen til at rulle.

Foreløbig fik skandalen den svenske regering til at vakle, og tre ministre mistede deres taburetter.

Men den vigtigste del af skandalen; risikoen for at personlige og personfølsomme oplysninger om blandt andre forsvarets ansatte er sluppet ud til udenlandske aktører, har nu fået CS herhjemme til også at reagere. For kan noget tilsvarende ske herhjemme?

Det vil CS gerne have Forsvarsministerens kommentarer til, og derfor har vi i dag skrevet til Forsvarsministen direkte, og forespurgt om risikoen for, at noget lignende kan ske herhjemme. Vi spørger, om Forsvarsministeren kan garantere at personfølsomme data og personlige oplysninger ikke videregives til andre myndigheder, endsige andre aktører herunder eksterne underleverandører etc? Altså om hvorvidt vore medlemmer, forsvarets stampersonel, er sikret at deres stamdata ikke havner i de forkerte hænder. 

CS er fuldstændig klar over, at det kan være svært at give fuldstændige garantier især i en tid, hvor myndigheder som Forsvaret dagligt bliver udsat for større og mindre hackerangreb fra aktører, der vil os det ilde. Men det er uhyre vigtigt for CS, at såvel myndigheder som politikere hele tiden er opmærksomme på, at beskytte deres medarbejderes data, og dermed også hele tiden er opmærksomme på, hvilken interne og eksterne aktører, der kommer til at beskæftige sig med disse data -og hvordan.

Vi vil viderebringe Forsvarsministerens svar, så snart de foreligger.