Hjem Centralforeningen for stampersonel

En lille idé blev til en stor begivenhed

Gårsdagens fejring af Danmarks udsendte soldater viste, at flagdagen er blevet en tradition, der er kommet for at blive

Onsdag 06/09 2017 - Navnestof & Mærkedage | Helle Kolding

Efterhånden er det en del år siden, at en tidligere udsendt soldat Kim Eg Thygesen fik den idé, at Danmark også burde hædre sine mange udsendte med en officiel flagdag og arrangementer i den forbindelse.

Ideen groede sig stor og nåede også Folketinget, og i marts 2009 kunne partierne bag det indeværende forsvarsforlig enes om at fastsætte en endelig dag for begivenheden. Det blev 5. september, der historisk set ikke havde de store markante begivenheder bag sig, men var helt ’neutral’.

I år kunne vi så markere dagen for niende gang, og samtidig konstatere, at det der fødtes som en spinkel idé hos en enkelt person, nu er blevet en dag, som også er kommet på lystavlen hos hele det officielle Danmark.

Man må notere sig, at der stadig er kommuner, der ikke er ’kommet med på vognen’, men set i helhedens skær, så er der efterhånden rigtig mange, der gør noget ud af dagen. Markeringen af dagen kan variere helt fra en sammenkomst på rådhuset eller en tale på Torvet til den helt store parade med kongelig deltagelse og march gennem byen. Uanset arrangementets størrelse og pragt, kan man her otte år efter første flagdag konstatere, at flagdagen er blevet en tradition, der har bidt sig fast.

Flagdagen, og ikke mindst dens mange deltagere, hvad enten de er nuværende eller tidligere tjenestegørende i forsvaret, beredskabet, politi, sundhedssektoren og andre af Danmarks udsendte grupper er blevet synlige i befolkningens bevidsthed. Selvfølgelig også hjulpet af den voksende medieopmærksomhed, der i de senere år har været omkring veteraner, udsendte og udenrigspolitiske begivenheder.

I år var der arrangementer bredt fordelt over hele landet. Lige fra de mere ’private’ på landets garnisoner og tjenestesteder, hvor publikum bestod af inviterede, primært venner og familie udover de tjenestegørende og tidligere tjenestegørende, og til de arrangementer hvor ’almindelige borgere’ kunne deltage som tilskuere, forbipasserende og publikum.

 

(Fotos er fra Forsvarsgalleriet og HcK/CS)