Hjem Centralforeningen for stampersonel

Sergenter for sundhed og styrke

En optjent CU fra Hæren kan føre til meget, og for to unge befalingsmænd fører det nu til en karriere som trænere og fysioterapeuter i eget funktionelt træningscenter.

Mandag 20/11 2017 - CS | Af Helle Kolding

Selvom man er soldat og går i uniform, er personerne inde i uniformen ikke identiske. Hver krop har sine styrker og svagheder, og behov for træning og ’vedligeholdelse’. Det er emner, som Lasse Boyhus Rasmussen og Flemming Jøns Hougaard kan tale meget med om. De har nemlig i mere end ti år været militære fysiske trænere og er nu begge ved at færdiggøre uddannelserne som fysioterapeuter.

Som henholdsvis sergent og oversergent i Hæren har de brugt deres opsparede civiluddannelse (CU) til at videreuddanne sig inden for det område, de allerede har stor erfaring inden for. Første oktober kunne de så kombinere interessen med praktisk virkelighed. Her åbnede de nemlig ’Odense Funktionel Træning’, der udefra godt kan ligne et traditionelt moderne motionscenter, men som ved nærmere bekendtskab hurtigt afslører, at her ligger mere bag.

Her kan man nemlig ikke kun brænde nogle overflødige kilo af og få pumpet muskler. Lasse og Flemming tilbyder nemlig personlig rådgivning og træning, og her er plads til alle. Med udgangspunkt i deres erfaring og uddannelse vil de eksempelvis kunne hjælpe folk, der døjer med muskelskader, diskusprolaps, slidgigt, fibromyalgi og diabetes til den rette træning og genopbygning.

- Og her er plads til alle, unge som gamle, trænede som helt uøvede, fortæller Lasse, mens han viser rundt i de nye lokaler.

 

Særlig hjælp til veteraner

De to tidligere befalingsmænd har investeret meget i at realisere deres drøm, men nu skulle det være. Når fremtiden ikke længere skulle foregå i Forsvaret, skulle livet bruges til noget andet, og her gav den optjente CU en fantastisk mulighed for at få realiseret drømmen. Samtidig giver deres sundhedsfaglige viden mulighed for også at hjælpe tidligere kolleger. De har nemlig i samarbejde med DIF Soldaterprojekt fået mulighed for at tilbyde særlig træning for veteraner.

I praksis startede denne del allerede tilbage i foråret, og nu er der en halv snes veteraner, der hver torsdag kommer forbi centret og træner under kyndig vejledning af Lasse og Flemming.

- Vi har opdaget, at mange veteraner ikke føler sig tilpas i et almindeligt motionscenter, selvom de gerne vil træne. Der kan være for meget ’støj’, for mange mennesker og det kan de slet ikke overskue, forklarer Lasse.

Derfor har han og kollegaen indrettet en lille afdeling i tilknytning til centret, hvor veteranerne kan træne helt uforstyrret og i deres eget tempi. Og med redskaber og udstyr, der også kan tilpasses fysisk handicappede, eksempelvis kørestolsbrugere.

- Det er en kæmpe fornøjelse at kunne give noget tilbage til mine hårdtramte kolleger. De har givet så meget af sig selv til Forsvaret og til Danmark, og de fortjener al den hjælp, de kan få, siger Flemming, og han fortsætter;

- Det er nogle meget rolige og glade personer, der tager hjem efter træning. Vi ser nogle helt utrolige resultater på både krop og psyke hos dem.

Træningen er helt gratis for veteraner.

- Det har også stor betydning for veteranerne, at vi selv har været i forsvaret og været udsendt. Vi taler det samme sprog, den samme jargon. De har tillid til os, siger Lasse.

Lasse og Flemming har også et godt samarbejde med flere veterankoordinatorer, ikke mindst den ’lokale’ fra Odense, og en tæt kontakt til både Soldaterlegatet og CMT, samarbejde i Staten.

Men selvom veteranerne er en del af centrets brugere, er centret altså for alle. Alle vil kunne få den individuelle rådgivning og træning og gøre brug af stedets muligheder for fysioterapi og behandling.

 

Du kan læse mere og finde adressen på Odense Funktionel Træning, også kaldet OFT Danmark, i CS bladet nummer 5 på side 26-27.