Hjem Centralforeningen for stampersonel

CS går til Forsvarets Personalestyrelse med sag om indkvartering under Allied Spirit 2017

Indkvarteringen under øvelsen Allied Spirit 2017 var ifølge medlemmer langt under standard. Faktisk var forholdene så kritisable, at CS har indbragt klagerne for Forsvarets Personalestyrelse

Tirsdag 12/12 2017 - Arbejdssager | Rani Bech

En række medlemmer har klaget over indkvarteringen under øvelsen Allied Spirit 2017 i Tyskland. Ifølge tjenesterejseaftalen har medlemmerne krav på det, der kaldes passende indkvartering. I praksis er der tale om så basale forhold såsom et enkeltværelse med umiddelbar adgang til toilet og bad, et garderobeskab til sit tøj og mulighed for at låse personlige ejendele inde. Derudover kan man forvente, at der forefindes håndklæder og sengetøj og rengøring.

Det var langt fra de forhold, der mødte medlemmerne på deres tjenesterejse til Allied Spirit 2017. Medlemmerne blev indkvarteret på 70mandsstuer uden sengetøj, håndklæder, skab og safetyboks. Der var oprettet en toiletbygning pr. 500 mand, og denne bestod kun af otte toiletter, brusere og pissoirer. Samtidig lå den mere end 100 meters udendørs gang fra sovesalen. Der var snavset og til tider var toiletterne og pissoirerne tilstoppede. Toiletdørene kunne ikke aflåses, og tøj og toiletsager skulle anbringes uden opsyn uden for baderummene.  

- Det er stærkt kritisable forhold og langt under, hvad der både kan forventes og accepteres, siger Jesper K. Hansen, formand for CS.

MREs og asbest
CS anmodet Forsvarets Personalestyrelse om et møde om indkvarteringsforholdene.

Udover de usle indkvarteringsforhold måtte medlemmerne også være hurtige for at sikre sig både frokost, som bestod af MREs (Meals Ready to Eat) og aftensmad. Der var nemlig mangel på begge dele. Som om, at det ikke var nok, blev medlemmerne via skilte adviseret om, at loftet bestod af gamle asbestplader.

Da medlemmerne ikke selv skulle sørge for kosten, blev de trukket i timedagpenge. For fuld forplejning kan der trækkes 75 procent af timedagpengene.

- Så kan man også godt tillade sig at forvente, at der er mad nok – og også gerne varieret på en længerevarende tjenesterejse, siger Jesper K. Hansen.