Hjem Centralforeningen for stampersonel

Soldater af hjertet

Cykeleventet Ride4Rehab skal ses i en større sammenhæng, hvor kontakter etableres til videre gavn og glæde for de enkelte, påpeger en af de mange deltagere i turen, der nu tager afsked med Jylland og sætter kursen mod Øst

Søndag 02/09 2018 | Helle Kolding

Søndagens etape af cykeleventet Ride4Rehab begyndte med en forholdsvis kort rute fra den ene garnisonsby, Haderslev, til den anden, Fredericia.

Men der var alligevel nogle højdedrag og bakker, der ventede inden veteranerne kunne runde Fredericias gader i fineste stil, og kort efter middag stoppe op på pladsen foran rådhuset. Her blev de modtaget af medlemmer af kommunalbestyrelsen, og der blev holdt taler og serveret masser af vand, sodavand og frisksmurte sandwiches. Fredericia er sidste jyske station før det de næste dage går løs på de sjællandske veje.

En af tillidsrepræsentanterne for CS på flyvestation Skrydstrup, Poul Erik Madsen har taget turen med de sidste par dage.

-Det har jeg gjort, fordi det er et fantastisk projekt, jeg meget gerne vil bakke op om. Jeg har selv været udsendt, og er heldigvis kommet hjem uden mén, men netop derfor kan man jo godt støtte dem, der ikke har været så heldige, fortæller han.

-Jeg kører med for at hjælpe til. Vi holder øje med hinanden, og for nogle kan der være store udfordringer undervejs, og så kan vi støtte med en opmuntring og anden support, tilføjer han.

Cykelløbet er tilrettelagt så alle kan være med, for der er ikke tale om et race, hvor en skal først over mållinjen. Det gælder om at gennemføre, og det sker i det tempo, som folk selv skaber. Her viser det fællesskab og den samhørighed, der er gået som en rød tråd gennem hele turen sin styrke i praksis.

Selvom Poul Erik Madsen kun har været med på en del af turen, er det bestemt noget, han gerne vil være med til en anden gang.

-Der er en helt speciel atmosfære her. Vi taler ’det samme sprog’, har den samme jargon, og vi bliver hurtigt en del af fællesskabet, siger Poul Erik Madsen.

Et indtryk som Nichlas Rønne Dam er helt enig i. Han cykler med på hele turen. Han er selv veteran og endnu tjenestegørende i forsvaret, selvom han nu er i gang med CU.

-Jeg er selv skadet veteran, og har kæmpet med en masse ting, siden jeg kom hjem fra min seneste udsendelse i 2010. Jeg har prøvet forskellige andre sportsprojekter, og ved hvor vigtigt det er at bevæge sig og dyrke idræt, og få noget af det stress, der sidder i kroppen væk. Og så er det sociale aspekt i det jo også sindssygt vigtigt, forklarer han og tilføjer;

-Det der sammenhold, der er mellem veteraner, det gør utrolig meget.

Cykelløbet Ride4rehab betyder også for ham et gensyn med genkendelige ting fra forsvaret, ikke mindst jargonen.

-Jargonen er man jo vant til, og de der små kommandoer, der kommer ude på cykelruten, dem kender vi jo alle til fra soldatertiden. Vi er jo alle soldater af hjertet, vi har bare fået nogle ar på sjælen, der pludselig giver nogle udfordringer i dagligdagen, og ved at komme tilbage til sådan et projekt som Ride4rehab er, så får man altså gjort op med nogle af de problemstillinger i hverdagen, og får lagt dem lidt til side og fundet glæden ved livet igen, påpeger han.

-Det er simpelthen bare så livsbekræftende at se, hvordan folk får mod på livet igen. De oplever humor igen, som de måske ikke har gjort længe. Så det er virkelig vigtigt, at man går ud og prioriterer fællesskabet for skadede veteraner, uanset om det er fysisk eller psykiske sårede veteraner, i et projekt som dette, fastslår han.

Nichlas Rønne Dam opfordrer også til, at veteranerne, når de nu kommer hjem igen, bevarer kontakten og følger op på fællesskabet, måske med en opringning i ny og næ, og deltagelse i andre små eller større begivenheder eller oplevelser.

-Det her skal ses som noget mere fremadrettet. Både at man holder kontakten, men også at man begynder at arbejde videre på egne ben, slutter han opfordrende.

Mandag tager veteranerne turen over Storebælt. Selve bropassagen foregår i bus, men ellers bliver der trampet i pedalerne frem til Slagelse, hvor de blandt andet modtages af borgmesteren.