Hjem Centralforeningen for stampersonel

Cykelevent gav veteranerne et boost: Nu skal det fortsætte

Cykeleventet Ride4Rehab fik sat de psykisk skadede veteraner på dagsordenen hos politikerne og fik skabt et unikt fællesskab mellem deltagerne. Nu gælder det om at fortsætte de gode takter.

Mandag 03/09 2018 | Jane Munk

Cykeleventet for skadede veteraner, Ride4Rehab, sluttede på Flagdagen den 5. september, og det blev en succes, der fik sat fokus på, hvordan vi kan hjælpe især de psykisk skadede veteraner.

De 42 veteraner har gennem ni etaper arbejdet sig gennem landet fra Frederikshavn til hovedstaden, hvor de lander på Kastellet i København på Flagdagen for Danmarks udsendte. 700 kilometer er det blevet til, og undervejs er der formet et sammenhold, som man sjældent ser udenfor forsvaret, og det glæder projektleder i DIF Soldaterprojekt, Rune Oland Tanggaard.

- Allerede fra dag ét så jeg nogle træk ved veteranerne, som jeg ikke har set før fra den her gruppe med psykiske skader. Typisk adfærd er, at når man laver den her slags ting, hvor man er sammen en hel dag, så trækker de sig til værelset, når man kommer frem eller efter aktiviteten. På den første dag, på trods af, at vi stod i vådt tøj, og det havde regnet og var koldt, blev folk stående udenfor og snakkede og pudsede på deres cykler. Det gav et godt billede af, hvad det her går ud på,” fortæller han.

- Fællesskabet har været helt unikt. Det er det, der gør, at de har lyst til at blive ude og ikke straks lægger sig ind på værelset. Selvom hovedet måske har brug for et break, har de mere lyst til at være sociale. Det kan også ses, når vi er ude på ruten. De skubber hinanden frem og hjælper hinanden alt, hvad de kan. Der er virkelig et stærkt fællesskab. Men det er også en flok som er vant til at have et stærkt fællesskab, som måske bare har gemt det lidt væk,” siger han.

Fællesskabet har været afgørende

Det er netop det stærke fællesskab, som har været afgørende for at nå hele vejen gennem de ni etaper frem til Kastellet. Det har været en stor udfordring for veteranerne at være så tæt sammen på flere forskellige lokationer, men det har samtidig givet et kæmpe boost, forklarer cykelholdets to tilknyttede psykologer, Bente Burke og Mathias Krogsgaard Nielsen.

- En del af handikappet ved at have eksempelvis en PTSD-diagnose er, at man har en tendens til at isolere sig. Man har undgåelsesadfærd, og man trækker sig ud af fællesskabet selv om egentligt har enormt meget brug for at være sammen med andre og få støtte af andre – og få lov til selv at støtte andre, forklarer Mathias Krogsgaard Nielsen.

Han bakkes op af sin kollega.

- Det at møde nogen, der har det ligesom en selv og så kæmpe sammen er meget motiverende. De genfinder noget af det, som de alle sammen har haft til fælles. De har alle sammen været i god fysisk form, da de var udsendt, men nogen af dem har fået PTSD, er blevet medicineret og har taget på i vægt. Når man så kommer i gang igen, kan man begynde at genfinde noget af sit tidligere jeg i en ny udgave, siger Bente Burke.

Der kommer et sort hul efter

Efter at veteranerne er kørt i mål, kommer der en ny udfordring for dem. Mange vil opleve et tomrum når cyklerne er parkeret og de skal tilbage til hverdagen. Det er et helt almindeligt fænomen, når man har oplevet noget, som nærmest har gjort en høj på oplevelser. Derfor har holdet bag eventet gjort et stort arbejde ud af at forberede veteranerne på tiden efter løbet.

- Det er en udfordring. Det er det altid, når der er sådan nogle fællesskaber. I det her tilfælde har de været sammen og kæmpet sammen, man får det her boost, og man løfter hinanden når det er svært. De fleste snakker allerede om, at de ved, at der kommer et sort hul, når de kommer hjem. Noget af det, som det handler om er at finde en eller anden form for overgang. At finde en buddy, et familiemedlem, en anden soldat eller veterankoordinator. En eller anden, som kan støtte dem i at få bygget bro mellem det, vi har oplevet her til vores hverdagsliv, siger psykolog Bente Burke.

Den rolle vil DIF Soldaterprojekt gerne spille, fortæller Rune Oland Tanggaard.

- Vi giver ikke slip på dem. Vi skal sammen med dem have fundet en vej, som de kan blive ved med at bevæge sig ud ad. Om det så er på cykel, i et par løbesko eller i en billiardklub er sådan set lige meget. Bare de med sig selv – og ønskværdigt med hinanden, finder et fællesskab som giver mening for dem, og som de kan indtræde i og være en del af på en ugentlig basis eller sådan noget.

Cykelevent gav større politisk forståelse

Undervejs i løbet har flere politikere været med til at køre med veteranerne eller tage imod dem ved målbyen. Mange af dem har fået gode snakke med deltagerne undervejs og har på den måde fået et unikt indblik i, hvad det vil sige at være veteran.  

- Det her er en fantastisk måde at få noget viden om veteranerne på. Jeg oplever, når vi render rundt på Christiansborg, at der nødvendigvis ikke er dårlig vilje i forhold til at gøre det rigtige for veteranerne, men der mangler viden, og man får den viden serveret råd for usødet, når man sidder på en cykel og trasker derudaf og får en god snak, lød det blandt andet fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, da han havde cyklet med på første etape af løbet.

  • cykelholdets to tilknyttede psykologer, Bente Burke og Mathias Krogsgaard Nielsen.
  • Projektleder Rune Oland Tanggaard