Regler og gode råd til dit hjemmearbejde
Under COVID-19 har flere af CS medlemmer skullet vænne sig til en hverdag med hjemmearbejde. Når du arbejder hjemmefra gælder der en række regler og krav, ligesom der gør på en almindelig arbejdsplads.
Under COVID-19 har flere af CS medlemmer skullet vænne sig til en hverdag med hjemmearbejde. Når du arbejder hjemmefra gælder der en række regler og krav, ligesom der gør på en almindelig arbejdsplads.
Arbejdsmiljøloven gælder som hovedregel også, når du arbejder hjemme, og arbejdsgiveren skal efter arbejdsmiljøloven sørge for – ligesom du selv skal medvirke til – at arbejdsforholdene er forsvarlige. Arbejdstilsynet opfordrer til, at man under COVID-19 samarbejder med arbejdsgiver og arbejdsmiljøorganisationen for at finde nogle gode løsninger, så man som ansat undgår gener af hjemmearbejdet.
Kilde: Arbejdstilsynet
Som udgangspunkt ja. Hvis du arbejder hjemmefra foran computeren regelmæssigt (mindst en dag inden for en normal arbejdsuge), stiller Arbejdstilsynet nogle arbejdsmiljøkrav til indretning af hjemmearbejdspladsen og skærmarbejdet. Det betyder blandt andet, at din hjemmearbejdsplads skal have passende inventar og udstyr, der gør, at arbejdet kan udføres forsvarligt.
Nu er det selvfølgelig ikke alle, der har et hæve-sænkebord og en ergonomisk stol til rådighed i stuen, så derfor må man nogle gange være lidt kreativ for at få hjemmearbejdspladsen indrettet. Her er de retningslinjer, som Arbejdstilsynet har lavet på området:
Dit arbejdsbord skal være tilstrækkeligt bredt og dybt til at opnå en fleksibel opstilling af skærm, tastatur, dokumenter og øvrigt tilbehør. Sidde- og arbejdshøjde skal passe til dig, og til de arbejdsopgaver, der udføres. Der er dog ikke krav om, at arbejdsborde til skærmarbejde skal kunne indstilles i højden.
Din stol skal passe til dig og dine kropsmål. Den skal have de nødvendige muligheder for indstilling, og den skal kunne reguleres i forhold til arbejdsfunktioner og varierede siddestillinger.
Sidder du og arbejder ved en bærbar computer, skal du kunne anvende eksternt tastatur og mus, når der arbejdes over to timer dagligt hermed og sammenlagt cirka en dag pr. arbejdsuge.
Du må gerne bruge dit private skrivebord, stol og computer, hvis det opfylder kravene.
Hvis du og din arbejdsgiver ser forskelligt på, hvordan man sikrer, at arbejdsforholdene i hjemmet er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige, er det en god idé at tage spørgsmålet op i det løbende samarbejde i virksomhedens arbejdsmiljøorganisation (AMO).
Kilde: Arbejdstilsynet og BFA Kontor
Selv om du sidder hjemme og arbejder, gælder det som udgangspunkt stadig, at du skal have en sammenhængende hvileperiode på mindst 11 timer inden for hver 24 timers periode og et ugentligt fridøgn. Der kan dog ske fravigelse af de almindelige regler om hvileperiode og fridøgn ved delvist hjemmearbejde, når arbejdet udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt og en af følgende to betingelser er opfyldt:
Hvis du selv tilrettelægger hvileperioder og arbejdstid, og hvileperioderne sammenlagt er minimum 11 timer inden for en 24-timers periode, skal der dog ikke gives kompenserende hvileperiode.
Kilde: Arbejdstilsynet
Selvom mange af os er i benhård træning med hjemmearbejde efter mange måneders hjemsendelse, er der også mange, der stadig mangler at få knækket koden til, hvordan man kommer igennem dagen på hjemmekontoret uden at være radbrækket i hoved og krop ved fyraftenstid. Her er et par gode råd til, hvordan du kommer helskindet igennem dagen.
Kilde: Forsvarsministeriets Personalestyrelse
BFA har netop lavet en guide, der beskriver regler og krav ved hjemmearbejdspladser – med særligt fokus på skærmarbejde. Den kan du finde her.