CS Bladet 2 2015: Valgkampen er i gang

tirsdag 28.april 2015 | Leder | |

Inden længe skal vi til folketingsvalg. Og selvom statsministeren i skrivende stund endnu ikke har trykket på knappen, så kører valgkampen på højtryk i medier og i bybilledets annoncer.

For CS er valgkampen også i gang. CS vil sætte forsvaret på dagsordenen. Ikke ved at bruge store penge på annoncer, men ved at tvinge politikerne til at forholde sig til, hvad de vil med forsvaret og med vores sikkerhed.

Realiteterne er, at politikerne siger ét, men gør noget andet, når det gælder viljen til at bruge de nødvendige ressourcer på nationens sikkerhed og vores evne til at forsvare os selv.

Det er kun få måneder siden, at statsministeren på et NATO-topmøde skrev under på, at Danmark har til hensigt at stoppe besparelser samt at bruge to procent af BNP (bruttonationalproduktet) på forsvaret.

Det har vi i årevis forpligtet os til, uden tilnærmelsesvist at leve op til det. Vi bruger omkring 1,2 pct. af BNP på forsvaret.

I stedet lader vi USA betale festen. Amerikanerne står for omkring 70 pct. af NATOs budget, og det er ikke nogen hemmelighed, at de ikke vil finde sig i det meget længere.

USA skal også spare. Det er på tide, at Danmark påtager sig sin del af det økonomiske ansvar. Det må politikerne forholde sig til.

Modsat kan man spørge, om 2 pct. af BNP er det rigtige at bruge. Men også det spørgsmål er en politisk beslutning. For vil politikerne ikke betale, må de sige det, og ikke sige ét og gøre noget andet.

Det er særligt vigtigt, fordi både politikere og forsvarets ledelse til stadighed understreger, at NATO er fundamentet for vores sikkerhed. Forsvaret opererer i dag i rammen af NATO, og er det så rimeligt, at vi langt fra lever op til de mest basale forpligtelser til den organisation, vi sætter vores lid til, vil forsvare os?

CS vil også have politikerne til at tale om, hvad de vil med forsvaret. Det seneste forlig skar 2,7 mia. kr. væk, men forsvaret skal stadig kunne indgå i ”hele spektret af opgaver”. Det har haft den konsekvens, at vi løber alt for stærkt for at få tingene til at hænge sammen.

Robustheden er under pres, så enten må politikerne prioritere i opgaverne eller gå besparelserne efter i sømmene for at se, om de fortsat holder.

Og de kan bare ringe, hvis de vil høre en ærlig mening fra en fagforeningsformand, der dagligt er i kontakt med soldaternes virkelighed.

De Konservative har for nyligt meldt ud, at de vil give forsvaret 1 mia. kr. mere, og Venstre har krævet ”et akut servicetjek” af, om besparelserne stadig er den rigtige løsning.

Disse ord skal politikerne holdes op på, når valgkampen skal afgøres.

Når valget er ovre, er det jo mange af de samme politikere, som skal udarbejde det næste forsvarsforlig, uanset om rød eller blå blok løber med magten.

For mig er der ingen tvivl. Forsvaret skal prioriteres mere, hvis politikerne vil have ambitionerne opfyldt.

Vores forpligtelser over for NATO skal også prioriteres, for sammenholdet er vores måske vigtigste middel til sikkerhed og fred.

I CS siger vi, at sammenhold styrker. Det gælder i den grad også, når det gælder danskernes sikkerhed.

Del denne artikel:

FacebookEmailTwitter

Tilbage til oversigt