Leder: Sammenhold Styrker

tirsdag 22.maj 2018 | 2018 | Jesper K. Hansen, formand i CS | Foto: Philip Flindt

Lørdag den 28. april kom der endelig en overenskomstaftale i hus. Det blev kulminationen på flere måneders forhandling, der endte med adskillige ugers maratonforhandlinger i Forligsinstitutionen. Det var tydeligt, at det ikke har været en let forhandling, men når vi nu ser resultatet, må jeg sige, at det var det hele værd.

Jeg mener, at vi har fået en rigtig god overenskomstaftale. I Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), hvor jeg sidder, gik vi ind til forhandlingerne med tre krav, og vi kom ud med resultater på alle tre områder: hovedpunkter: En lønramme, der kunne sikre en lønudvikling, der følger den private, sikring af den betalte spisepause og vilje til at indgå en aftale om arbejdstid til lærere og undervisere.

Vi havde på forhånd givet hinanden håndslag på, at vi denne gang ville gå ind sammen, og at vi ville komme ud sammen med en løsning for alle. Ingen skulle efterlades tilbage på perronen.

Jeg er stolt af det historisk gode sammenhold, som vi har haft i CFU undervejs i overenskomstforhandlingerne. Vi blev mødt af uacceptable forringelseskrav fra arbejdsgiver, men vi rystede aldrig på hånden og holdt snuden i sporet. Vi holdt sammen hele vejen, og det har været afgørende for, at vi nu har lavet en god aftale for de næste tre år.

Det viste sig ikke at være nogen nem kamp. Vi brugte over to måneder i Forligsinstitutionen med forhandlinger til langt ud på natten. Det er et bevis på, at det ikke var nemt at blive enig med arbejdsgiver om, hvordan aftalen skulle se ud.

Vi stod sammen skulder ved skulder gennem hele forhandlingsforløbet, selv om modparten flere gange forsøgte at splitte os ad og spille os ud mod hinanden. Vi har alle indgået kompromiser undervejs, og bølgerne er også gået højt en gang imellem ud på de sene nattetimer. Sådan er det, når vi forhandler, for der er meget på spil, når der skal en overenskomst for 750.000 lønmodtagere på plads. I sidste ende er vi endt med et resultat, som alle har kunnet se sig selv i, og det var det, der var målet.

Gennem sammenhold kan man gøre en stor forskel, og selv om der undervejs var krusninger og nogle sprang fra før os andre, ændrer det ikke en tøddel ved, at det er sammenholdet, der har gjort, at vi nu har en overenskomstaftale, som vi kan være tilfredse med.  Kun ved at stå sammen, kunne vi opnå gode resultater individuelt.

Som soldater tager vi en musketéred alvorligt. Og det har været vigtigt for mig at lægge vægt på, at vi skulle stå sammen på tværs af faggrupper, for vi ved aldrig, om det er vores rettigheder, der står for skud næste gang, der skal forhandles overenskomst.

Sammenholdet i fagbevægelsen er stærkt, og det skal det blive ved med at være. Sammenhold styrker, er vores motto i CS, og under overenskomstforhandlingerne fik vi for alvor vist, at der er handling bag ordene.

Fællesskabet er stærkere end det enkelte individ, og vi sejrer kun, hvis vi står sammen.

Del denne artikel:

FacebookEmailTwitter

Tilbage til oversigt