Leder: Ude af syne, ude af sind

fredag 19.august 2016 | Leder | Jesper K. Hansen, formand i CS | Foto: Philip Flindt

Hvad skal vi med forsvaret? Jeg vil tro, de fleste af os har fået det spørgsmål en gang eller to. Enten ved familiefester, hos venner og bekendte eller helt sikkert gennem medierne.

Spørgsmålet kan være ledsaget af argumenter om, at vi kunne få x-antal flere daginstitutioner eller sygehuse for de penge, der bruges på forsvaret og beredskabet. Eller at vi alligevel ikke vil kunne forsvare os alene, fordi vi er et lille land.

Spørgsmålet udstiller forsvarets dilemma, når det gælder opmærksomhed. At spørgsmålet overhovedet kan stilles, er på den ene side positivt, for det betyder jo, at den helt almindelige dansker ikke går og bekymrer sig om sikkerhed og tryghed i det daglige. Det betyder, at vi løser vores opgave rigtig godt.

Modsat har vi brug for, at den samme helt almindelige dansker ved, hvilke opgaver forsvaret og beredskabet løser hver dag. Ellers vil forsvaret blive glemt og nedprioriteret.  Ude af syne ude af sind, som en gammel talemåde lyder.

Det er vigtigt, at vi i Danmark har en seriøs debat af vores forsvarspolitik. Uden debatten, forsvinder vores opgaveløsning i mængden. Der er så meget andet, der kræver Hr. og Fru Danmarks opmærksomhed i en travl hverdag.

Netop derfor har jeg med glæde noteret mig, at nye medier i år er brudt frem med erklærede mål om at fokusere på forsvars- og sikkerhedspolitikken i Danmark.

Først startede journalist og reserveofficer Peter Ernstved Rasmussen sit medie Olfi.dk opkaldt efter Olfert Fischer. Olfi vil nuancere den forsvars- og sikkerhedspolitiske debat og øge læsernes viden.

Peter Ernstved Rasmussen har fulgt forsvaret i mange år som journalist, og han har selv været udsendt til Bosnien (1993) og Irak (2004-2005), og på bare de første måneder har det nye medie løftet vigtige debatter i forsvaret.

I denne måned startede DR P1 det nye sikkerhedsmagasin Droner og Kanoner. I Droner og kanoner skal sikkerhedspolitikken have en fast base, hvor interesserede kan øge deres viden og få perspektiv på konflikterne rundt om i verden. Programmet vil også rette opmærksomheden mod forsvarets mere ukendte missioner.

Det er positivt med medier, der går i dybden med den verden, vi befinder os i, og som kan nuancere billedet af forsvaret og perspektivere de historier, der sætter dagsordenen.

Jo mere fokus der er på forsvaret og vores opgaver, desto større er den generelle viden om, hvorfor vi løser de opgaver, vi gør. Forsvaret er forudsætningen for sikkerhed og stabilitet i Danmark. Både gennem det nationale forsvar, men i endnu højere grad som et af vores vigtigste udenrigspolitiske værktøjer til samarbejde og indflydelse internationalt.

Jeg glæder mig til at følge med i de nye mediers dækning, og jeg vil bidrage hver gang, jeg får mulighed for det. Jeg vil samtidig opfordre jer til at bidrage med kommentarer eller deltage i de debatter, der kører.

Jeres stemmer er vigtige, fordi det er jer, der går derude i hverdagen. Jeres stemme kan gøre en stor forskel, så den almindelige dansker selv kan svare på spørgsmålet om, hvad det er, vi skal med forsvaret.

Del denne artikel:

FacebookEmailTwitter

Tilbage til oversigt