COVID-19 forlængede Mali-mission med to måneder

torsdag 16.juli 2020 | Nyheder | Jane Munk, Foto: Forsvarsgalleriet |

Coronakrisen har haft konsekvenser for de soldater fra Air Transport Wing, der i foråret var udsendt til Mali. Deres udsendelse endte nemlig med at blive markant længere end de planlagte seks uger. På grund af coronakrisen var det ikke muligt at sende soldaterne hjem, og de måtte således blive i Mali i to måneder længere end oprindeligt planlagt.

Det skyldtes, at FN, som leder missionen i Mali, havde udstukket direktiver, som ikke gjorde det muligt at lave den planlagte rotation. En rotation krævede nemlig karantæne for både nyankomne og hjemsendte soldater, og det ville gøre det yderst vanskeligt at opretholde flyvningen.

Soldaterne fra Air Transport Wing vendte hjem tirsdag aften, og der var flere, der var utilfredse med forløbet. 27 af de 60 udsendte soldater havde undervejs i missionen sendt en skriftlig begrundelse for, hvorfor de gerne ville sendes hjem.

Bekymret for familien 

Ronni Pedersen, der er fællestillidsrepræsentant hos Air Transport Wing i Aalborg og medlem af CS’ hovedbestyrelse, har haft tæt kontakt til de udsendte soldater, og han forklarer til Danmarks Radio, at frustrationen fra medarbejderne især bunder i, at man ikke har kunnet hjælpe på hjemmefronten, som også har været udfordret under corona-nedlukningen.

– Jeg har fuld forståelse for den situation, som Forsvaret har været i. Det skal vi som medarbejdere selvfølgelig være med til at hjælpe dem igennem. Det som frustrerede medarbejderne rigtigt meget under udsendelsen, er, at familien derhjemme også har stået i en ekstraordinær situation, hvor de har skulle håndtere, at skoler og daginstitutioner har været lukkede, og at de har skulle gå på arbejde samtidig med, at børnene har været hjemme. Der har været rigtig mange udfordringer, som familien har skulle stå med derhjemme og det har frustreret de medarbejdere, der har siddet i Afrika og ikke har kunnet hjælpe til, siger han til TV AVISEN.

– Vi er soldater og medarbejdere i forsvaret fuldstændig indforståede med, at det er et vilkår at være udsendt. Vi har også en forståelse for, at en hjemrejsedato kan blive rykket i 2, 3 og måske 5 dage, men to måneder mener jeg ikke er rimeligt, og det er så vidt jeg ved heller ikke noget, der er sket i Forsvaret før, lyder det fra Ronni Pedersen.

Han mener, at Forsvaret burde have set mere på mulighederne for at få medarbejderne hjem.

– Der har været praktiske muligheder for at få medarbejderne hjem. Der har blandt andet været et transportfly fra Aalborg til Mali og tilbage igen, efter det blev besluttet at bidraget skulle forlænges, siger fællestillidsrepræsentanten til DR.

– Jeg håber, at de medarbejdere, der er hjemvendt, trods alt får en god sommer med deres familier, selv om sommerferien bliver skubbet. Men jeg kan godt blive bekymret for, om den her situation har skabt en eller anden tvivl i medarbejdernes sind, om de ønsker at blive i forsvaret.

Forberedt på ekstraordinære situationer

CS formand Jesper Korsgaard Hansen mener, at episoden i Mali er endnu en anledning til at få evalueret grundigt på corona-forløbet.

– Det er rigtig ærgerligt for vores medlemmer og deres pårørende, at der skulle gå så længe, inden de kunne vende hjem til Danmark og jeg har fuld forståelse for, hvorfor man er utilfreds med forløbet. Som soldater er vi vant til hele tiden at skulle omstille os til nye situationer, men jeg tror ikke, der er nogen, der kunne have forberedt hverken forsvaret eller forsvarets medarbejdere på den ekstraordinære situation, som coronavirussen bragte med sig, siger han.

– Det er højst usædvanligt, at en udsendelse bliver forlænget på den måde, som det er tilfældet her, men det er nok desværre ikke sidste gang, at vi bliver ramt af en krise, der kan lukke det meste af verden ned. Det er derfor vigtigt, at man evaluerer forløbet og ser, om der er ting, der kan gøres anderledes fremover, mener CS’ formand.

Del denne artikel:

FacebookEmailTwitter

Tilbage til oversigt