CS formand efter Hærchefs advarsler: Nu skal der komme en reaktion

torsdag 25.juni 2020 | Nyheder | |

Kampen mod coronavirus kan få fatale konsekvenser for Danmarks militære missioner i fremtiden, skriver DR.

Hæren bruger nemlig tre gange så mange soldater som normalt på grænsekontrol, vagter ved testcentre og andre samfundsopgaver i forbindelse med COVID-19. Og det kan mærkes i et forsvar, der i forvejen er presset.

Derfor er Chef for Hærkommandoen, Michael Lollesgaard, nu også ude og advare om, at opgaverne overstiger ressourcerne til rådighed. For ikke nok med, at COVID-19 kræver ekstra mandskab, er der også en lang række internationale missioner at tage højde for. Næste år overtager Danmark blandt andet ansvaret for NATO-missionen i Irak.

Hærchefen er bekymret for, at de mange opgaver får konsekvenser for soldaternes niveau.

– Jeg er nervøs for, at grundniveauet lider skade. Der må vi helst ikke udhule ret meget længere ind i efteråret, for ellers kan det få konsekvenser, siger Michael Lollesgaard og tilføjer, at han ikke vil certificere enhederne til at blive sendt ud, hvis deres kompetencer ikke er, hvor de skal være.

Vigtigt, at der kommer en reaktion

CS har de seneste par år haft stor fokus på belastningen af forsvarets ansatte og de konsekvenser, den store belastning kan have for medarbejderne. CS formand Jesper Korsgaard Hansen hilser det derfor også velkommen, at forsvarets ledelse begynder at italesætte et problem, som både CS og vores tillidsvalgte samt forskellige eksperter har gjort opmærksom på flere gange.

– Jeg synes, det er positivt, når ledelsen melder så klart ud, som den gør her. Det er jo det, vi ofte taler om i dagligdagen: At der er en risiko ved, at man presser forsvaret så hårdt. Det kan der være flere grunde til. Det kan være, at der simpelthen er for mange opgaver til for få folk, eller at forsvaret ikke har den robusthed og tyngde, det kræves for at løse opgaverne, siger han.

Jesper Korsgaard Hansen mener dog, at det er på tide, at der kommer noget handling bag ordene.

– Det væsentlige er, hvad der sker fremadrettet. Som jeg ser det, er der to muligheder: Enten skal man øge antallet af soldater til rådighed med den rette uddannelse og kompetencer. Det vil sige, at man skal rekruttere og uddanne flere. Eller også skal man prioritere i opgaverne.

– Vi skal under ingen omstændigheder sende nogen ud, som ikke er uddannet til at løse sine opgaver. Det tror jeg heller ikke, der er nogen, der vil gøre. Derfor er det vigtigt, at der nu kommer en reaktion, siger han.

Ifølge DR er Hærkommandoen i færd med at danne sig et præcist overblik over konsekvenserne på længere sigt. Redegørelsen bliver senere sendt til Forsvarskommandoen.

Del denne artikel:

FacebookEmailTwitter

Tilbage til oversigt