CS formand: Embedsmænd skal ikke bremse forsker

tirsdag 10.marts 2020 | Nyheder | Helle Kolding | Foto: Philip Flindt

-Ytringsfriheden kan ikke gradbøjes. Vores forskere skal have fri mulighed for at ytre sig uden nogen form for indblanding fra embedsmænd og politikere.

Det slår formand for Centralforeningen for Stampersonel (CS) Jesper K. Hansen fast, efter at have læst Berlingskes artikel søndag, hvor lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen fortæller, at han gentagne gange har været udsat for kritik af forsvarsministeriets embedsmænd, når han har udtalt sig om forsvarspolitiske og forsvarsrelaterede begivenheder. Embedsmændene har flere gange også søgt at påvirke lektorens udtalelser, og de har rettet kritikken af ham til hans chef, dekanen ved akademiet.

Kritikken kommer jf. avisartiklen, når forskerne ved Forsvarsakademiet kommer med konklusioner og udtalelser, som Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet ikke er enige i.

-Det kan vi simpelthen ikke acceptere. Forskerne skal netop have frihed i deres forskning og deres konklusioner. Hvis embedsmænd og politikere ikke bryder sig om disse konklusioner, så burde de hellere kigge på, hvad der er årsag til situationen, frem for at prøve at stække budbringeren, siger Jesper K. Hansen.

Formanden understreger, at det netop er uhyre vigtigt, at vi har uafhængige forskere, der tør fremføre forskningsresultater uafhængigt af hvad skiftende regeringer eller embedsmænd måtte have af egne interesser og meninger.

-Hvis nogen prøver at påvirke en forsker til at sige noget andet end det, hans eller hendes forskning påviser, eller undlade at gøre opmærksom på denne forsknings konklusioner, så er vi ude på et skråplan, som man ellers ikke forbinder Danmark med. Det er helt uacceptabelt. Vores forskere skal kunne arbejde og konkludere frit. Jeg er både rystet og vred over at høre, at det åbenbart ikke er tilfældet, og jeg vil opfordre ministeren til straks at pointere over for sine embedsmænd, at de øjeblikkeligt stopper enhver form for pres eller indblanding over for vores uafhængige frie forskere. Hvis ikke vi kan have tillid til de resultater, og de udtalelser vores forskere kommer med, går det ud over tilliden til hele det offentlige system. Det falder også tilbage på politikerne, slutter Jesper K. Hansen.

Del denne artikel:

FacebookEmailTwitter

Tilbage til oversigt