En hilsen fra Mali – midt i en surrealistisk tid

mandag 23.marts 2020 | Nyheder | Helle Kolding/Foto: TNJ Photo |

Mens vi andre herhjemme er optaget af det daglige arbejde, der for de flestes vedkommende er stærkt præget af Coronavirus og Covid-19, er der stadig også mange udsendte soldater i verdens brændpunkter. Her skal de løse forskellige opgaver, samtidig med at tankerne også går hjem mod familien, og deres udfordringer i en virusramt tid. Alligevel prøver de at få dagligdagen til at glide så normalt som muligt. Og vi har modtaget brev fra det hold, der her for kort tid siden tog over ved flyvevåbnets mission i Mali. Her skriver CS tillidsrepræsentant Michael til os:

Du har efterlyst historier fra soldaternes virkelige liv.

Hernede har vi netop afholdt valg af CS repræsentant, hvilket ikke specielt overraskende blev!! Da da da…. Mig. Men jeg havde måske også skudt mig selv i stilling ved at have presset på, samt udfærdiget indkaldelsen.

Hernede i missionsområdet, er det ikke sådan at de forskellige rotationer, sker på helt faste datoer, man kan kalde det rullende rotationer. Uanset hvad, skal der indkaldes til og vælges CS tillidsmandsrepræsentant samt arbejdsmiljørepræsentant (til samarbejdsudvalget). Det er nu sket for dette hold. Så nu er det stedlige CS kontor, opsat med skilt og åbningstider og så kan jeg blot sætte mig og vente på ’kunder’. ’Kunderne’ er kollegaerne, som jeg alligevel snakker med i hverdagen, så har der været noget, bliver det taget løbende.

Jeg har heldigvis taget diverse CS kurser og ikke mindst har jeg TR håndbogen på CS hjemmeside at støtte mig til. Der har jeg før fundet svar på spørgsmål, som jeg eller CS medlemmer har haft. Desuden fik jeg en lille CS Missionsfolder med ved afrejsen hjemmefra, med svar på de fleste missionsrelaterede spørgsmål. Vi er ca. 30 CS medlemmer, så der er selvfølgelig en del spørgsmål.

Ydelser, afvikling samt regler omkring INTOPS fridage (2/7). Hjem og udrejser regler er også evigtgyldige spørgsmål. Vi har en rigtig god stemning i lejren, men vi er her også af en grund, så alle strækker sig langt for opgaveløsningen og samarbejdet. Vi er langt hjemmefra, her er varmt, tørt og meget støvet.

Kan ikke fortælle meget herfra, dog følger vi med i hvad der sker ude i verden og ikke mindst Danmark.

Nyhedsstrømmen er fuldstændig surrealistisk og svær at forholde sig til. Vi snakker alle med vores koner/kærester og børn, samt vores afdelinger i forsvaret som har sendt os hertil. Nogle er i karantæne og ser ingen derhjemme, eller går tur med hunden uden at møde andre på gaden. Butikker der er tomme, midt i hamstringen med folk der er i mere eller mindre frivillig karantæne, og trods egen overlevelse for øje, er der stadig håb for menneskeheden.

Vi læser og hører om folk der frivilligt ofre sig for andre, melder sig som hjælpere og ligefrem står på altaner og synger. Det må kun kunne give positive kuldegysninger, personligt får jeg det, og en tro på at det her, det skal vi nok komme over. Vi kan se at situationen, som den i Italien for enhver pris skal undgås. Hvor læger og sygeplejersker skal vælge, hvem der skal dø og overleve.

Hernede er der ikke Corona, vi er dog også blevet isoleret. Ingen kommer ind eller ud. Det, at vi går rundt i vores lille verden, er måske med til at forstærke forskellen på før og nu. Vi  prøver  alle hver især at forberede os til engang at skulle hjem og være en del af jeres hverdag med Corona. Hvem ved, måske er stormen ovre til den tid, ellers går vi selvfølgelig i karantæne som alle andre.

Hilsen fra et lille stykke Danmark, langt hjemmefra.

Fotos: TR Michael & TNJ Photo

CS Bladet hører meget gerne fra andre af vores udsendte, hvad enten du er i INTOPS eller arbejder i Nordatlanten eller det Arktiske område etc. Send os en mail gerne med billeder af din hverdag til: kolding@cs.dk

 

Fakta:

Forsvaret bidrager fra udgangen af 2019 og ca. 12 måneder frem med to transporthelikopter og op til ca. 70 personer til den franskledede Operation Barkhan. Operationen er en del af den internationale indsats mod terrorisme i Sahelregionen. Sahelregionen omfatter blandt andet Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien og Niger.
Fra begyndelsen af 2020 bidrager Danmark også med stabsofficerer.
De to helikoptere er af typen EH101. De 70 personer omfatter besætninger og støttepersonel. (Kilde FSV)

Del denne artikel:

FacebookEmailTwitter

Tilbage til oversigt