Forsvaret betaler millionkompensation til deltagere i Allied Spirit

fredag 21.december 2018 | Nyheder | |

Efter over et års vedholdende pres er det nu lykkedes for HKKF og CS at få forsvaret til at acceptere udbetalingen af et engangsvederlag på 20.000 kroner til hver af de ca. 170 soldater, der deltog i øvelsen Allied Spirit VII i oktober 2017 i Hohenfels i Tyskland.

Engangsvederlaget gives for ”gener i forbindelse med indskrænkning i bevægelses- og handlefriheden” under aktiviteten.

En ordre er en ordre

Da de danske soldater ankom til øvelsen i Hohenfels i oktober 2017, fik de en briefing af en amerikansk officer, som blandt andet understregede, at det ikke var tilladt at forlade lejren under opholdet. Dette blev ikke modsagt af de danske chefer hverken i forbindelse med briefingen eller efterfølgende.

De danske soldater opfattede det derfor som en ordre, som de havde svært ved at forstå, men selvfølgelig efterlevede. En ordre er en ordre.

Efter hjemkomsten rejste tillidsrepræsentanterne sammen med de faglige organisationer spørgsmålet om betaling for arbejdstid. Når man bliver beordret til at blive i lejren, er man til tjeneste og skal selvfølgelig kompenseres for det.

… eller er det?

Hærstaben har imidlertid kategorisk afvist, at soldaterne er blevet beordret til ikke at forlade lejren. Det var jo ikke en dansk officer, der gav ordren. Og derfor har Hærstaben lige så kategorisk afvist, at der kunne blive tale om kompensation til soldater, der opfatter en ordre som en ordre.

Tillidsrepræsentanterne og de faglige organisationer har nu i over et år stået fast og kæmpet for, at det selvfølgelig skal honoreres efter reglerne, når man er på tjeneste 24/7.

I går lykkedes det så omsider at få en aftale med FPS og Hærstaben. De ca. 170 soldater, der deltog i Allied Spirit VII, får nu en kompensation på 20.000 kr. pr. mand.

En kæmpe sejr

De faglige organisationer kalder aftalen for en kæmpe sejr på et absurd forløb.

”Det har været et helt absurd forløb. Vores medlemmer bliver sendt på en multinational aktivitet og får en ordre, som de naturligvis følger. Ingen underkender, at ordren blev givet, men da den er blevet givet af en amerikansk officer, vil hærens ledelse åbenbart ikke anerkende dens konsekvenser. Det er helt sort”, siger HKKFs formand Flemming Vinther.

Formanden for CS Jesper K. Hansen er enig og undrer sig også over, at forsvaret har stået så fast så længe:

”Det har taget over et år, før fornuften sejrede. Det er en kæmpe sejr, at vi nu står med en aftale, men det har kun kunnet lade sig gøre, fordi tillidsrepræsentanter, HKKF og CS har presset på og er blevet ved med at insistere på en løsning. Ting tager tid, og nogle ting tager meget lang tid. Men når vi står fast og står sammen, kommer resultaterne også”.

Af de ca. 170 soldater, der deltog i Allied Spirit VII, er de 51 på CS’ område. Med en kompensation på 20.000 kr. pr. mand får CS-medlemmerne således tilsammen en efterbetaling på 1.020.000 kr.

Del denne artikel:

FacebookEmailTwitter

Tilbage til oversigt