Forsvarsbudgettet får milliardløft: Brug pengene på medarbejdere

onsdag 30.januar 2019 | Nyheder | | Forsvarsgalleriet

Regeringen tilfører det danske forsvarsbudget i alt 4,5 milliarder kroner. Det sker knap et år efter, at et flertal i Folketinget underskrev et nyt seksårigt forsvarsforlig, der tilførte Forsvaret 12,8 milliarder.

1,5 milliarder af de 4,5 milliarder er regulært nye penge, der tilføres forsvarsbudgettet fra statskassen. De resterende cirka 3 milliarder kroner er eksisterende udgifter, som i dag figurerer andetsteds end på Forsvarets budget, men som efter Natos regler kan medregnes som udgifter til forsvarsalliancen.

Det glæder CS formand Jesper K. Hansen, at der nu bliver tilført flere penge til Forsvaret – også selvom, det kun er en tredjedel af beløbet, der er ”nye” penge.

– Ud fra det trusselsniveau, der er og som forventes at stige, er det godt, at der nu komme flere penge til Forsvaret. Det er godt nok først i 2023, men der er en vilje til at bruge flere penge på at skabe sikkerhed og tryghed til danskerne, siger han.

– Men inden jeg råber hurra og kipper med flaget vil jeg gerne lige blive lidt klogere på, hvad det er, der ligger til grund for de ca. 3 mia., der går under betegnelsen “yderligere udgiftsområder”. Jeg kan se, at det bl.a. er sundhedsudgifter, pensionsindbetalinger, uddannelse m.m. Synes måske det er svært at sammenligne de ordninger de enkelte lande har på de nævnte områder, så en forklaring imødeses.

CS’ formand har længe argumenteret for, at forsvarets opgavekompleks er for stort i forhold til antallet af medarbejdere, og at man bør prioritere i opgaverne fra politisk side – eller i det mindste tilføje flere ressourcer, så mål og midler følges ad.

– Med hensyn til de ca. 1.5 milliarder, vil mit forslag være at rykke dem frem til 2020, og bruge en del af pengene på at styrke de nuværende kapaciteter med yderligere soldater. Med det pres, der er på soldaterne i dag, vil de penge være givet godt ud, samt skabe et robust forsvar med en dybde, der kan håndtere fremtidens opgaver.

Ifølge CS er belastningen af forsvarets medarbejdere en af de helt store udfordringer. Forsvaret har de seneste fem år årligt udbetalt friheder (over- og merarbejde samt andre arbejdstidsbestemte ydelser) svarende til 1200 medarbejdere, hvilket CS ser som et tegn på, at Forsvaret løser flere opgaver, end der er ansatte til.

Del denne artikel:

FacebookEmailTwitter

Tilbage til oversigt