Ministeren vil rydde op i forsvarets organisation: Man har centraliseret for meget

tirsdag 12.maj 2020 | Nyheder | Jane Munk, Foto: Forsvarsgalleriet |

Trine Bramsen fortæller i et interview med avisen Danmark, at hun vil rydde op i forsvarets organisation.

– Der er noget med den organisering, der er i Forsvaret lige nu. Der er et massivt problem, som jeg ser det. Man har simpelthen centraliseret for meget, siger ministeren til avisen.

En del af oprydningsprojektet er blandt andet, at kasernerne fremover selv skal stå for en større del af den daglige drift. Derudover fortæller ministeren, at hun også overvejer at flytte Forsvarsministeriets Personalestyrelse tilbage til Forsvaret, så det fremover bliver forsvarschefen og ikke departementschefen, der har ansvaret for personalesager.

CS ser frem til nye initiativer

CS formand Jesper Korsgaard Hansen roser ministeren for en konstruktiv og fremadskuende udmelding, og han ser frem til at høre mere om, hvad en eventuel omorganisering kommer til at indebære.

– Det lyder meget spændende. I CS ser vi frem til de nye initiativer, skriver han på Twitter.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at CS formand i lang tid har ønsket et opgør med de styrelser, der blev oprettet, da man i sin tid omorganiserede forsvaret og oprettede styrelserne under Forsvarsministeriet.

– Vores helt klare opfattelse er, at Forsvarschefen skal have sit helhedsansvar tilbage – sit personale, sit materiel, og selvfølgelig den samlede økonomi. Det er ufatteligt at en topchef i Danmark ikke har råderet over så vigtig en del af sit virke, sagde Jesper Korsgaard Hansen i sin tale på CS Kongres i 2018, hvori han også opfordrede politikerne på Christiansborg til at give forsvarets opbygning et servicetjek.

Samme pointe gentog han i december, da skandalen om Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse første gang så dagens lys.

–  Ud fra den hverdag, som vores medlemmer har, er der en del bøvl med de styrelser. Det har gjort hverdagen besværlig for mange derude. Vores forslag har derfor længe været, at man giver helhedsansvaret tilbage til Forsvarschefen. Så han har styr på materiel, personel og økonomi, og så den enkelte chef på tjenestestederne kan råde over de faciliteter, der er på tjenestestedet.

Misforstået ønske om at beskytte Forsvaret

I interviewet med avisen Danmark kommenterer Forsvarsministeren også på den seneste tids skandaler i Forsvaret og bliver spurgt direkte, om der er en ”rådden kultur” i forsvaret. Et udtryk, der ofte bliver brugt i medierne, når snakken er faldet på de mange møgsager.

– Det oplever jeg overhovedet ikke, at den er. Tværtimod oplever jeg tusindvis af mennesker, der går dybt dedikerede på arbejde, siger hun og tilføjer, at der derimod er tale om et misforstået ønske om at beskytte Forsvaret.

– Mange kommer ind i Forsvaret som ganske unge, og så arbejder de loyalt der i et helt liv. Så at sætte spørgsmålstegn ved om nogle, man måske har kendt i et helt liv, ikke har gjort deres arbejde godt nok, det er også at sætte spørgsmålstegn ved et helt menneskes identitet, og derfor tror jeg, at der nogle gange har været en tilbageholdenhed. Man skulle i hvert fald være meget sikker, fortæller hun til avisen.

Del denne artikel:

FacebookEmailTwitter

Tilbage til oversigt