Norsk undersøgelse om krænkende adfærd kan give anledning til at se på danske forhold

tirsdag 07.maj 2019 | Nyheder | Jane Munk | Foto: Forsvarsgalleriet

Krænkende adfærd og chikane overfor kvindelige ansatte i Forsvaret forekommer muligvis langt oftere, end de få sager, der ser dagens lys.

Det skriver Politiken lørdag på baggrund af en undersøgelse fra det norske forsvar, som viser, at 24 kvindelige soldater i løbet af det seneste år havde været udsat for fuldbyrdet voldtægt, mens 123 oplyste, at de var blevet udsat for voldtægtsforsøg.

Herhjemme har Foreningen Kvindelige Veteraner de seneste to år modtaget henvendelser fra omkring 100 kvinder i det danske forsvar, der fortæller om sexistisk omgangstone, uønsket berøring og enkelte voldtægtsforsøg. Det fortæller foreningens næstformand til Politiken.

På den baggrund efterlyser foreningen en ny omfattende undersøgelse af seksuelle krænkelser i Forsvaret i stil med den, der blev gennemført tilbage i 2003. De mener nemlig, at der er mange sager, der ikke bliver anmeldt, og som derfor aldrig ser dagens lys.

Politiken skriver, at Forsvarsministeriets Personalestyrelse behandlede ni sager om krænkende adfærd på forskellige niveauer i 2018. 21 rettede anonym henvendelse til Organisationen for Personlig Rådgivning og Kollegastøtte (OPRK).

CS Formand Jesper K. Hansen afviser ikke, at antallet af hændelser kan være højere end det, som Forsvaret og fagforeningerne hører om. På den baggrund kan en undersøgelse i stil med den norske være en god idé.

– Uanset resultatet af den norske undersøgelse, giver det anledning til at kigge ind i det danske forsvar, for det her skal naturligvis ikke finde sted, og det skal tages alvorligt. Jeg kan ikke sige, om Forsvaret har lignende udfordringer, men i CS er vi meget opmærksomme på, at den her slags sager sker, og vi har været det længe, siger han.

– Forsvaret har gjort en del for at komme den her slags sager til livs. Jeg siger ikke, at det er nok, og jeg siger ikke, at alt er elimineret, men der er gjort noget. Det, som jeg tror, er vigtigt – og som CS opfordrer til, er, at man analyserer de data, som Forsvaret allerede har, i form af APV’er og lignende igen, og derfra skal man kigge på, om der skal gøre yderligere, lyder opfordringen fra CS formand.

I forsvarets arbejdspladsvurdering (apv) fra 2017 svarer 98,9 procent af de adspurgte mænd og kvinder nej til, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed.

Del denne artikel:

FacebookEmailTwitter

Tilbage til oversigt