Rigsrevsionen slår alarm: Forsvaret er sårbart

mandag 01.oktober 2018 | Nyheder | Helle Kolding |

Rigsrevisionen har kigget nærmere på forsvarets forhold de seneste par år, og deres konklusion var tankevækkende, men absolut ikke overraskende. I hvert fald ikke for forsvarets egne medarbejdere og de faglige organisationer, der som CS tæt følger, hvad der sker i forsvaret.

Beretningen kom ud i begyndelsen af september, og statsrevisorernes konklusion var ’utilfredsstillende’, hvilket blev fremlagt i medierne som en alvorlig kritik. Det er især manglen på personel og materiel, som statsrevisorerne fandt utilfredsstillende for løsning af de opgaver, som forsvaret selv har sat som mål. Helt præcist formuleredes kritikken; ’Samlet set finder Statsrevisorerne det ‘utilfredsstillende, at Forsvarsministeriet ikke har sikret, at fregatter, inspektionsskibe og kampvogne har haft de nødvendige forudsætninger for at leve op til Forsvarets egne mål for en tilfredsstillende opgaveløsning’’. Samtidig udtrykte de bekymring over forsvarets sårbarhed.

Der blev samtidig gjort opmærksom på, at mange af de kampvogne som Panserbataljonen rådede over, ikke var i køreklar stand, og at de danske fregatter og inspektionsskibe både manglede udstyr og mandskab. Med denne rapport satte statsrevisorerne ord på nogle af de store problemer, som også CS gennem længere tid har påpeget over for forsvarets ledelse og de ansvarlige politikere.

Læs også: Ekspert: “Ingen vil sige, at der er problemer med at få tingene til at hænge sammen”

– Forsvaret udbetaler hvert år omkring en halv milliard i over- og merarbejde og andre arbejdstidskomponenter som eksempelvis erstatningsfriheder for vagt, øvelse, sø-øvelse og mistede fridage til søs. Sådan har det været de sidste fem år. Det svarer til omkring 1.200 medarbejdere, og det kan mærkes i alle tre værn, understregede CS formand Jesper Korsgaard Hansen i et debatoplæg i ’Altinget.dk’, umiddelbart efter statsrevisorernes beretning, og han tilføjede;

– Når man i årevis vælger at udbetale overtid og merarbejde svarende til 1.200 medarbejdere, ligner det bevidst planlægning, og det må være et tegn på, at der er flere opgaver, end der er ressourcer.

Foreløbigt har forsvarets øverste ledelse og politikerne taget beretningen til sig uden de store tilføjelser. Til Ritzau indrømmede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen dog, at der har været problemer, men han fastslog samtidig i en skriftlig kommentar, at opgaverne ’jo var blevet løst trods udfordringerne, takket været en kæmpe indsats fra medarbejderne’.

Jesper Korsgaard Hansen advarer politikerne om, at den kæmpe ekstra indsats ikke bare kan fortsætte. For medarbejderne skal også have et familieliv til at fungere. Det får rigtig mange til at overveje, om de overhovedet kan eller vil blive i forsvaret.

-Det ender som en ond cirkel, hvor man grundet manglen på medarbejdere mister endnu flere erfarne folk. Det har forsvaret ikke råd til, siger Jesper Korsgaard Hansen til Altinget.

Del denne artikel:

FacebookEmailTwitter

Tilbage til oversigt