OK21-forliget er på plads

Sent lørdag aften blev der efter to døgns forhandlinger indgået et OK21 forlig for de 195.000 medarbejdere i staten.

Der er tale om en tre-årig overenskomst, der blandt andet giver en lønstigning til medarbejderne på 4,42 procent over de næste tre år, hvilket sikrer reallønnen. Reguleringsordningen videreføres, så lønudviklingen i staten følger med den private lønudvikling. Dermed er det sikret, at udviklingen i de statsansattes løn følger udviklingen i de privatansattes, når der igen kommer gang i hjulene efter krisen.

Derudover indebærer aftalen en årlig seniorbonus på 0,8 procent af medarbejderens løn for medarbejdere over 62 år. Seniorbonussen indføres som en fleksibel ordning, der betyder, at medarbejderen i stedet kan vælge at få to seniordage om året eller vælge at få bonussen konverteret til pension.

Forliget blev modsat i 2018 forhandlet på plads relativt hurtigt. Men det betyder ikke, at det var let at komme frem til et resultat, fortæller CS formand Jesper Korsgaard Hansen. Han er med i Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) og har dermed været med til forhandlingerne i Skatteministeriet.

I år har forhandlingerne nemlig været udfordret af den økonomiske krise, der er kommet i kølvandet på Corona-pandemien. En økonomisk krise, som ingen endnu kender det fulde omfang af.

– Selvom det ikke har været et langt forløb, har det været svært. Jeg skal på ingen måde rose resultatet til skyerne, da jeg gerne havde set det en smule bedre. Når det så er sagt, er jeg glad for resultatet, og vi viser den ansvarlighed, der skal til i denne tid. Desuden er der ingen, der skal gå ned i løn, da der er en udmøntning allerede den 1. april 2021, siger han.

1. april 2021 er der en udmøntning på 0,80 procent. Derefter udmøntes der løbende pr. 1. oktober og 1. april. Første udmøntning af reguleringsordningen falder 1. april 2022.

Nu, hvor den statslige aftale er på plads, går de lokale forhandlinger mellem CS og Forsvarsministeriets Personalestyrelse i gang. Det kommer til at foregå i perioden 15. februar 2021 til 15. marts 2021.

Du kan finde hele forligsteksten her.

Andre nyheder