Hvad er reguleringsordningen? Få styr på de mest brugte OK21-udtryk

Under en overenskomstforhandling flyver der mange begreber gennem luften, og det kan være svært at gennemskue, hvad der egentligt bliver talt om, når man tale rom realløn, lønrammer, lønudvikling og reguleringsordninger.

Vi har forsøgt at samle op på de mest hyppige spørgsmål og svar her, men du er selvfølgelig altid velkommen til at tage kontakt til os, hvis du har et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på.

Ofte stillede spørgsmål

Reguleringsordningen er en ordning, der skaber parallelitet mellem lønudviklingen på det offentlige arbejdsmarked og lønudviklingen på det private arbejdsmarked. Det betyder kort sagt, at hvis der er højere lønudvikling på det private arbejdsmarked end i det offentlige, sørger reguleringsordningen for, at de offentligt ansatte også får en bid af kagen. Nærmere bestemt 80 procent af forskellen mellem den private og den offentlige udvikling.

(Bemærk, at reguleringsordningen kun regulerer lønudviklingen og ikke selve størrelsen på lønnen. Det private arbejdsmarked vil næsten altid være lønførende, da det private arbejdsmarked financierer en stor del af det offentlige arbejdsmarked.)

Reguleringsordningen går selvfølgelig begge veje. Hvis der er en lavere lønudvikling på det private arbejdsmarked end i det offentlige, regulerer reguleringsordningen de offentlige lønninger ned. Det betyder, at man som offentligt ansat kan risikere, at der bliver taget fra de lønstigninger, der er aftalt gennem overenskomsten.

Realløn er kort sagt et udtryk for den mængde varer og tjenester, som kan købes for din løn.

Udviklingen i reallønnen afhænger af såvel lønudviklingen som prisudviklingen. Hvis du efter en lønstigning kun kan købe den samme mængde varer og tjenester, som du kunne før stigningen, er det udtryk for, at prisniveauet er steget lige så meget som lønnen, hvorfor der kun er tale om en rent nominel stigning.

Kan man derimod købe en større mængde end før stigningen, er der sket en reel lønstigning, idet prisniveauet er steget mindre.