Danske soldater har lært ukrainske kollegaer at tænke ud af boksen

22. februar 2022 | Anders Højer Rømeling

OBS: Denne artikel er skrevet før Rusland indledte invasionen af Ukraine 24. februar 2022.

Det er ikke mange dage siden, at den danske regering først udtalte, at Danmark ville støtte Ukraine med 550 millioner kr. de kommende år, og dernæst at man overvejede mulighederne for at sende cyberrådgivere og sågar våben af sted, hvis krisen med Rusland skulle gå den gale vej.

Men den danske støtte til det ukrainske militær går flere år tilbage. Ikke kun i form af krudt og kugler, men med undervisning af soldater, som en del af Danmarks Freds- og Stabiliseringsprogram for Ukraine.

Én af de danske undervisere, der har været sted på Hjemmeværnets Instruktørkursus, er 52-årige Pia Goul fra Midt- og Vestjyllands Hjemmeværnsdistrikt. Sidste september var hun og fem kolleger af sted i en uge på Ukraines National Army Academy i byen Lviv i den vestlige del af landet.

Den russiske skole
Til daglig er Pia Goul specialkonsulent i ledelse og pædagogik på Hjemmeværnsskolen og har også været lektor og studievejleder på University College Syd, hvor hun underviste op mod 30 elever ad gangen. Hun er altså vant til at lære fra sig, men alligevel bød de ukrainske elever på en anderledes udfordring:

– Vi underviste det værnsfælles instruktørkorps, som blevet skabt for godt fem år siden. Deres viden og undervisningstilgang bygger på den gamle russiske skole, og derfor fokuserer de ikke så meget på innovation i grundskolen. Tankegangen er i stedet at gøre, hvad underviseren beder én om, så de er ikke vant til at tænke ud af boksen, som vi er i Danmark.

– I det ukrainske undervisningssystem handler det om at undgå at lave fejl, for at man kan avancere, og det gælder både for elever og undervisere. Derfor kan underviserne finde på at hjælpe eleverne for meget, både for elevens skyld, men i lige høj grad for at rygdække sit avancement som underviser.

– Vores opgave som instruktører var at undervise soldaterne ud fra en socialkonstruktivistisk tankegang, hvor man er fælles om at løse opgaverne, og hvor man prøver at se verden og ens opgaver på forskellige måder.  Det kunne for eksempel være undervisning i brug af forbindinger og bandager. Hvis det er første gang, man får udleveret en forbinding, er det ikke sikkert, man ved, hvordan den skal lægges på arm eller ben, men der er mulighed for at prøve sig frem. Vi viste kursisterne, at de selv kunne finde frem til den bedste løsning ved at bruge hinandens viden og koble det med hjælp fra lærebøger og film. På den måde påvirkede eleverne hinanden til at finde frem til ny viden og det bedste resultat.

Den danske tankegang tog dog nogle dage, før den slog igennem, fortæller Pia Goul:

– Eleverne på holdet bestod af kaptajner og oberstløjtnanter, og flere af dem var veluddannede med kandidater og ph.d’er. Teorien havde de på plads, men praksis var noget andet. Nogle af dem var kritiske over for, om det kunne lade sig gøre ikke at fortælle dem, hvad de skulle gøre, inden de gik i gang, men at de selv skulle finde ud af løsningen. Da vi evaluerede, svarede mange af dem heldigvis, at de kunne bruge vores undervisning.

En gave at undervise andre
Pia Goul er til daglig reserveofficer og kaptajn. For at komme af sted til Ukraine underskrev hun en kontrakt med Hjemmeværnskommandoen og CS, som gav hende rang af oversergent, da kortidskontrakter skal afspejle graden af det job, der bestrides.

– Det var også vigtigt for Hjemmeværnskommandoen, at vi blev sendt af sted som oversergenter, for på den måde får man sendt et budskab til omverden om, at det ikke er ens høje rang, som afgør, at man var en god instruktør, men derimod en personlige og faglige kompetencer.

– Med en ny rang plejer man at stige i graderne, men teknisk set gik jeg jo ned i rang. Det gjorde jeg for at udfordre min rolle som underviser, for det er en gave at få lov til at bruge mine kompetencer under andre vilkår og i en anden kultur, hvor jeg selv bliver udfordret på det, jeg kan. Det var fantastisk at opleve kursisterne flytte sig mentalt på kort tid. Også selvom jeg ved, at ting tager tid.

Fakta:

  • Instruktørkurset, som Pia Goul var på i efteråret, varede en uge og fandt sted på National Army Academy i byen Lviv i det vestlige Ukraine.
  • Pia Goul er kaptajn og reserveofficer, men blev sendt af sted som oversergent med en CS-kontrakt, da den udsendtes grad skal afspejle funktionen.
  • Siden 2018 har Hjemmeværnet i alt sendt 18 medarbejdere til Ukraine, heraf 16 frivillige og to fastansatte som kursusledere.
  • Hjemmeværnets instruktørkursus indgår i Forsvarets Freds- og Stabiliseringsprogram for Ukraine, som har til formål at støtte Ukraines kapacitet til at håndtere konfliktsituationen i det østlige Ukraine samt opnåelsen af NATO-standarder.
  • Hjemmeværnets instruktørkursus i Ukraine er netop blevet forlænget, så kurset som minimum fortsætter resten af 2022.
Søg