Bemærk: Dette debatindlæg er bragt i Altinget som en del af en større debat om det kommende forsvarsforlig.
Forsvaret løser mange vigtige opgaver, og ser man på verden omkring os, kan vi forvente, at der i fremtiden kommer flere opgaver til.
Et nyt forsvarsforlig kommer til at skulle forholde sig til fremtidens trusselsbillede, men det nytter ikke noget at bygge et nyt forlig på et vaklende fundament. Der skal samles op på det gamle forlig, inden man begynder at opbygge noget nyt.
Medarbejderne er altafgørende i Forsvaret. Kan Forsvaret ikke rekruttere og fastholde medarbejdere, kan man ikke løse de operative opgaver, uanset hvor meget nyt materiel, politikerne beslutter sig for at købe.
Vi er i en situation, hvor soldaterne er ekstremt pressede. Alt for mange opgaver, for lidt uddannelse, manglende udstyr og manglende fremtidsperspektiver får særligt de yngre soldater til at søge en karriere andre steder end i Forsvaret. Det gør sig også gældende for Beredskabsstyrelsens medarbejdere.
Skal man sikre et stærkt forsvar, der kan løse fremtidens mange opgaver, er politikerne nødt til at gå ind og se på, hvad der presser soldaterne, og i sidste ende får dem til at vælge Forsvaret fra. I min optik er der særligt tre områder, politikerne bør sætte på dagsordenen i arbejdet med det nye forsvarsforlig.
Brug for et stabilt grundlag
For det første, skal der samles op på det gamle forlig og skabes et stærkt fundament. For vi er i en situation, hvor soldater flere steder har svært ved at passe deres arbejde i det daglige, fordi der er mangel på alt fra ammunition til støvler og uniformsdele.
Det nytter ikke noget at bygge et nyt forlig på et vaklende fundament.
Jesper Korsgaard Hansen, formand for Centralforeningen for stampersonel.
Bygningerne er gamle og dårligt vedligeholdte, og skal man have sat en hylde op eller skiftet en pære i loftet, skal man igennem en jungle af formularer og godkendelser. Førsteprioritet for politikerne bør derfor være at få styr på de grundlæggende ting, man har forsømt i tidligere og indeværende forlig.
Det vil give mere motiverede medarbejdere og en mere stabil platform at arbejde videre fra, hvis man sørger for, at der er uniformer, støvler, ammunition og andet udstyr til rådighed, og at dagligdagen fungerer uden for meget unødvendigt bureaukrati.
Det andet område, der bør kigges på, er at der skal skabes en sammenhæng mellem opgaver og medarbejdere. Der har i mange år ikke været sammenhæng mellem forsvarets voksende bunke af opgaver og det antal soldater, der skal løse dem i det daglige.
Ser man en oversigt over udbetalingerne af over- og merarbejde i Forsvaret, taler det sit eget tydelige sprog. Det er ”Tordenskjolds Soldater”, der løser opgaver i det danske forsvar.
Politikerne er nødt til at skabe en bedre sammenhæng mellem de mange opgaver, og de medarbejdere der er til rådighed til at løse dem. Det betyder, at der skal tilføres flere penge til flere soldater, hvis politikerne fortsat vil kunne byde ind på flere opgaver i ind- og udland. Alternativet er, at politikerne skal ind og prioritere i de mange opgaver.
Flere skal blive i Forsvaret
Det tredje og sidste område, der bør kigges på er, at medarbejderne skal gives muligheder. Flere soldater kommer ikke af sig selv i en tid, hvor resten af arbejdsmarkedet tørster efter arbejdskraft. Det er et stort problem for forsvarets evne til at løse opgaverne, hvis medarbejdere forlader Forsvaret for hurtigt.
Modsat andre brancher kan man ikke bare hente en ny erfaren soldat ind fra gaden. Der skal uddannes en ny i systemet, og det medfører et tab af kompetencer, hver gang en soldat vælger Forsvaret fra. Samtidig bliver udstyret mere og mere komplekst, hvilket stiller endnu højere krav til, hvad en soldat skal kunne.
Politikerne bliver nødt til at se på, hvad Forsvaret tilbyder deres medarbejdere. Hvad får en soldat ud af at bruge fem, ti eller femten år i Forsvaret? Kan det konkurrere med resten af arbejdsmarkedet, eller skal der nytænkning til.
Et nyt forsvarsforlig bør først og fremmest handle om at bygge et stærkt fundament for forsvarets medarbejdere. Ellers ender vi med et forsvar med en masse avanceret materiel, men ingen kvalificerede medarbejdere til at bruge det.
Lad derfor det nye forsvarsforlig handle om mennesker og om at skabe en bedre arbejdsplads for soldaterne, inden man begynder at kigge på nyt materiel og nye kapaciteter.