Ny stor nordisk donation til Ukraine

Mandag eftermiddag var der et særligt besøg på Frederiksberg slot. Her mødtes de to nordiske forsvarsministre, Troels Lund Poulsen fra Danmark og Pål Jonson fra Sverige, og de holdt bl.a. et kort pressemøde, for at fortælle om endnu en stor donation til det krigsramte Ukraine.

Sverige har tidligere doneret CV90-infanterikampkøretøjer til Ukraine, og nu er der flere på vej. Den danske regering har sammen med den svenske regering besluttet at medfinansiere den allerede iværksatte donation samt iværksættelse af produktion af yderligere CV90 infanterikampkøretøjer. Ud over CV90-køretøjerne indeholder donationen også reservedele, ammunition og en flerårig vedligeholdelsesaftale, så køretøjerne kan understøttes logistisk efter levering.

Det danske bidrag forventes at være på cirka 1,8 mia. kroner.

Aftalen blev offentliggjort i forbindelse med et møde i NORDEFCO-regi i Danmark. 1. januar overtager Danmark nemlig formandskabet i NORDEFCO efter netop Sverige. NORDEFCO står for ’Nordic Defence Cooperation’, og med i det nære samarbejde er udover Danmark og Sverige også Norge, Finland og Island.

Ved pressemødet blev Pål Jonson spurgt om et forestående svensk medlemskab af NATO, og han svarede, at han forventer, at der sker ’noget afgørende’ inden for de næste uger.

Danmark vil under det danske formandskab sætte fokus på fire forsvarspolitiske områder: Fortsat støtte til Ukraine, et øget fokus på udviklingen i sikkerhedssituationen i Arktis, Nordatlanten og Norden, implementering af NORDEFCO’s Vision 2030 samt revision af strukturerne i NORDEFCO.

Andre nyheder

Søg