Nu skal forsvaret genoprettes: Det er et kollektivt svigt

Kort før middag holdt fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen og forsvarschef Flemming Lentfer et fælles pressemøde, hvor de præsenterede resultatet af det kasseeftersyn, der blev iværksat i efteråret.

Kasseeftersynet har vist en ophobning af ‘udfordringer’, som ministeren kaldte det. Mere konkret udmønter det sig i et efterslæb på 27 milliarder kroner. Samtidig er der brug for mindst 11 milliarder kroner til nye investeringer.

Alt i alt kommer det således til at koste 38 milliarder kroner at få forsvaret rettet op til et niveau, der er tilsvarende de nuværende opgaver. Først derefter kan man bygge ovenpå med nye initiativer.

Hovedområderne i genopbygningen bliver personel, bygninger og materiel. Du kan læse mere om genopretningen her.

CS formand Jesper Korsgaard Hansen er positiv overfor, at der nu – endelig – kommer penge til at genoprette forsvarets fundament.

– Så er vi i gang. Det her har vi gået og ventet længe på. I CS har vi længe sagt, at man ikke kan bygge et nyt forsvarsforlig på et vaklende fundament, så vi kan jo kun være glade for, at der nu bliver sat noget i gang. Om beløbet på de 38 milliarder er passende, må tiden jo vise, men de falder under alle omstændigheder på et meget tørt sted, siger han.

– Vi er glade for at se, at der også kommer nogle penge til at ansætte flere kollegaer. Om det er nok penge, må tiden vise, tilføjer CS formand. Der afsat 2 milliarder over de næste 10 år til mere personel i både forsvaret og støttestrukturen.

– Der er ikke præsenteret nogle direkte fastholdende initiativer. Det er selvfølgelig indirekte fastholdende at der kommer styr på bygninger og materiel, så hverdagen bliver mere tålelig. De ting, som vi i CS har peget på som løsninger ift. fastholdelse – løn og ydelser, kontraktformer med civil uddannelsesordning osv. forventer vi at se i det nye forsvarsforlig, der kommer senere på året. Vi har efter ministerens anmodning sendt nogle konkrete forslag til, hvordan man kan komme fastholdelsesproblemerne til livs, og ministeren har meldt tilbage, at det kommer med i forhandligslokalet.

På pressemødet kaldte Troels Lund Poulsen forsvarets nuværende situation for ”et kollektivt svigt” fra skiftende ministre og forsvarschefer.

– Det har skiftende regeringer, forsvarsministre, politikere skylden for. Det skal vi rette op på nu, sagde han.

Det giver CS formand ham ret i.

– Det er uden tvivl et kollektivt svigt fra både politikere og forsvarets øverste ledelse gennem tiden, men det er nok især politikerne, der har den største aktie i det her. Det er jo i sidste ende politiske prioriteringer og ønsker, der har gjort, at forsvaret har været så underprioriteret.  Medarbejderne har alle længe vidst, at den var gal, og det har vist sig, at medarbejdernes opfattelse af virkeligheden har været tættere på sandheden end politikernes og ledelsens, så jeg håber, vi vil blive lyttet mere til i fremtiden.  

Regeringen forventer at præsentere deres udspil til et kommende forlig senere på måneden. Det forventes, at der er et rammeforlig på plads inden 1. juli.

Andre nyheder

Nyheder

Statens overenskomster tiltrådt

OK24 forhandlingerne er afsluttet og det samme er nu også afstemningerne, der siden medio marts har været i gang i de mange forskellige faglige organisationer,

Læs mere »