Arkivfoto TB/CS

DR sætter fokus på danske veteraner og deres pårørende

´I krig for Danmark´ hedder et nyt program-tema, Danmarks Radio tager hul på fra i morgen søndag 22. september, og som i forskellige udgaver sendes på flere af kanalens platforme.

Her går de tæt på de menneskelige konsekvenser for de udsendte og de pårørende. De kigger også på den danske krigsindsats gennem de seneste 30 år frem til i dag, og taler med nogle af de mange, der var -og er en del af denne indats.

Programmerne vil forsøge at komme hele vejen rundt om dét, at være udsendt -og måske i krig for Danmark. Da det vil kunne udløse mange forskellige reaktioner, især måske fra nogle af dem, der selv har haft sådanne oplevelser, har Danmarks Veteraner, der selv er en af samarbejdspartnerne i projektet udsendt et åbent brev på forhånd, der påpeger nogle af de problematikker, der kan komme på tale:

  • Dokumentaren vil vise krigens til tider usminkede og brutale realitet. Alle os, der har været udsendt ved også, at der altid er flere sider af en fortælling og stor forskel på såvel hold og missioner.
  • I kender glæden ved at gøre en forskel, har evnen til at få tingene til at fungere under ekstreme forhold og en bevidsthed om at kunne agere fornuftigt også i krigens kaos. Med andre ord alt det, der har gjort jer til stærke og engagerede samfundsborgere.
  • Jeg vil opfordre jer til, at I benytter lejligheden til at tale med familier, venner, kolleger og bekendte om jeres oplevelser og hvordan de har gjort jer til stærkere og mere helstøbte mennesker. Det er vigtigt, at vi er med til at nuancere fortællingen om det at være udsendt og om Danmarks deltagelse i internationale operationer.
  • Det er en fælles opgave at understøtte et nuanceret billede af, hvad det vil sige at være udsendt, så vi undgår uheldige stereotype opfattelser af ”bløde og hårde missioner”. 

Ovenstående er nogle af de punkter, Danmarks Veteraner (DV) påpeger i brevet, der kan ses i sin helhed på DV´s egen hjemmeside.

Hovedhistorierne starter søndag med et dokumentarprogram, der vil køre over seks afsnit. Samtidig suppleres disse programmer med en række indslag fx i Aftenshowet og i radioen ’Formiddag på 4’eren´. Derudover vil blandt andet P1 Morgen, 21 søndag og Godmorgen på P3, levere aktuelle nyhedshistorier, som skal folde perspektiver og nye vinkler ud for danskerne.

På dr.dk/ikrigfordanmark bindes alt indhold sammen, hvor man også kan læse aktuelle interviews og nære fortællinger fra soldater og pårørende.

Skulle den megen opmærksomhed de næste mange uger give behov for en snak eller støtte og vejledning, er det altid muligt at træffe en rådgiver på Veterancentrets døgntelefon. Der er også en række veteranhjem landet over, hvor man kan møde andre veteraner i dagtimerne, og hos CS har vi en socialrådgiver, som man også som medlem kan henvende sig til i dagtimerne.

Fakta:

Centralforeningen for Stampersonel: 3690 8900 mellem kl. 09.00-15.00

Veterancentrets døgntelefon: 7281 9700

Veteranrådgivningen (DV) 8060 8030

www.danskeveteranhjem.dk (se under kontakt)

Andre nyheder

Nyheder

Endelig penge på vej til vedligehold

Forligskredsen med forsvarsministeren i spidsen har besluttet at give en bevilling på 42 millioner kroner specifikt til at sætte ’nødvendige vedligeholdelsesprojekter’ i gang. Pengene skal

Læs mere »
Søg