For dig, der er på jagt efter nye udfordringer: Vil du ‘klippe den røde ledning’?

13. december 2024 | Julie Walton

Ikke to dage er ens, når man er ammunitionsrydder. Og selvom det er robotter, der klipper den røde ledning på bomben, så er der mange spændende opgaver. Ammunitionsrydder, Anders Willumsen, ser gerne andre CS-medlemmer bliver en del af holdet.

  • Derfor er det vigtigt: Jobbet som ammunitionsrydder, er et vigtigt job, der gør en forskel for samfundet.
  •  Det sker der nu: Ammunitionsrydningskompagniet skal have flere ammunitionsryddere på fuldtid og er derfor gået på jagt efter nye kollegaer i andre regimenter.
  • Det betyder det for dig: Er du sergent, oversergent eller seniorsergent på jagt efter en ny karrierevej, kan du søge med opstart 1. april 2025 og få et 15 måneders uddannelsesforløb som ammunitionsrydder. 

– Jeg husker tydeligt, at der sidder en mand iført, hvad vi tror er en bombevest. Og der er en masse politi på stedet.

Anders Willumsen var tilkaldt som ammunitionsrydder, da Peter Madsen flygtede fra Herstedvester Fængsel og blev fanget iført – hvad politiet kaldte – en ”sprængstofbælteattrap”.

– Og han sidder bare der og kukkelurer med en attrapbombevest på, mindes Anders Willumsen, der som ammunitionsrydder møder ind til mange forskellige oplevelser:

– Det kan være dødsboer efter gamle modstandsfolk, som har håndgranater liggende. Eller mistænkelige tasker og hjemmelavede bomber i lufthavne og tog. En gammel mine fundet på stranden. Eller en springenhed på et køretøj i forbindelse med en bandekonflikt, hvor politiet må evakuere flere boligblokke, før vi kan håndtere bomben, fortæller Anders Willumsen og giver et tip:

– Vi søger kolleger. Der er flere ledige stillinger, hvor man som en del af jobbet får en 15 måneders uddannelse som ammunitionsrydder.

Hvad skal du være lavet af?

Vi har alle set film, hvor en rystende hånd klipper den røde ledning over på en bombe. Er det sådan i virkeligheden? Nej, griner Anders Willumsen.

– Det er jo det klassiske eksempel, at man skal klippe den røde ledning over. Men det gør vi ikke i virkeligheden. Her er det en robot eller en fjernbetjent anordning, der klarer det meste, inden ammunitionsrydderen går frem iført bombedragt. Men det er naturligvis vigtigt, at man kan holde hovedet koldt og bruge hænderne, fortæller han og tilføjer:

– Du skal have mange bolde i luften. Koordinere med brandvæsen, politi, redningsberedskab og specialister fra samfundets beredskab. Du skal håndtere manuelle ting, såsom placering af våben. Som ammunitionsrydder og befalingsmand står du med hele koordinationsansvaret. Så det er vigtigt, du kan planlægge og være flere skridt foran. Alt det skal du gøre samtidig med at du også indsætter dig selv i en tung bombedragt. Du har det varmt, og der er kun et lille glas, du kan se ud af.

Tiden som ammunitionsrydder er den mest spændende tid, som Anders Willumsen har haft i Forsvaret.

– Det er et krævende og afvekslende job, hvor man gør en forskel for samfundet. Et job, der giver mening, siger Anders Willumsen.

Synes du også, det lyder som spændende et spændende job? Så kan du læse mere om arbejdet og uddannelsen som ammunitionsrydder her.

Kort om Anders Willumsen

  • Administrationsbefalingsmand og deltidsammunitionsrydder.
  • FTR og afdelingsformand i afdeling Skive.
  • Arbejder ved Ammunitionsrydningskompagniet i 2. EOD-Bataljon ved Ingeniørregimentet, der består af to decentrale centre på hhv. ingeniørkasernen i Skive og på Amager.
Søg