Coronakrisen betyder negativ lønregulering fra 1. februar

Alle ansatte i staten går fra februar 0,25 procent ned i løn. Det skyldes en negativ udmøntning af reguleringsordningen som følge af Corona-krisen.

Reguleringsordningen skaber parallelitet mellem lønudviklingen på det offentlige og private arbejdsmarked og udmønter som regel positivt. Men grundet Corona-krisen har den private lønudvikling vist sig at være noget lavere end forventet. Derfor vil reguleringsordningen udmønte en negativ regulering, der er større end den lønstigning, der var aftalt.

Reelt udmønter reguleringsordningen -0,90 procent, og omregnet betyder det en nettoudvikling i lønnen, som er negativ svarende til -0,25 procent. Den negative udvikling gælder alle løndele.

Det betyder, at CS medlemmer generelt kan regne med mellem 55-80 kroner mindre på lønsedlen før skat fra februar.

– Det er selvfølgelig ikke en særlig sjov situation. Men det er en konsekvens af den aftale, vi lavede ved overenskomstforhandlingerne i 2018. Da vi lavede den aftale, var der ingen af os, der havde fantasi til at forudse den sundhedskrise, vi nu står i, og de store konsekvenser, som COVID-19 har haft for vores samfund. Både i Danmark og i resten af verden. Der er mange faggrupper, der er helt enormt presset lige nu, og særligt det private arbejdsmarked er hårdt ramt på økonomien. Derfor står vi nu i en ærgerlig situation, hvor reguleringsordningen udmønter negativt, siger CS formand Jesper Korsgaard Hansen.

– Det er dog vigtigt at huske på, at reguleringsordningen under normale omstændigheder giver rigtig god mening, idet den sikrer, at der ikke sker en skævvridning imellem det offentlige og det private arbejdsmarked, der vil gøre det mindre attraktivt at være offentlig ansat. Nu er vi bare i en helt ekstraordinær situation, hvor en pandemi har ramt os og presset økonomien i bund, fastslår han.

Alternativet til at lade lønnen udmønte negativt i februar ville være at skubbe reguleringen til senere. Men det ville ikke være en optimal løsning, idet der skal forhandles ny overenskomst her i 2021.

– Vi står overfor at skulle forhandle en ny overenskomst på statens område, og det ville ikke være fornuftigt at gå ind til forhandlingerne med en gæld. Derfor ser vi nu denne negative udmøntning, som jo bestemt ikke var forventet, da vi i sin tid lavede indeværende overenskomstaftale, siger CS formand.

Andre nyheder

Nyheder

Her er dit nye nyhedsbrev

I CS vil vi levere bedre og mere relevant kommunikation til jer medlemmer. Derfor bliver kommunikationen nu digital, og I får et helt nyt nyhedsbrev,

Læs mere »
Nyheder

Hvorfor stiger dit kontingent i 2025?

Tryg Forsikring hæver prisen for medlemsforsikringen. Det betyder, at dit kontingent stiger i 2025. Hvad sker der: Jesper Korsgaard Hansen, formand i CS, forklarer: Hvad

Læs mere »
Søg