I det nye år kan flere se frem til ekstra penge i lønningsposen, når aftalen om det nye faglærte tillæg træder i kraft. Logistikbefalingsmand Frederik Fog Iversen har kørt sig i stilling til mere i løn. Læs hvorfor og få tre gode råd.
- Udfordringen: Frederik Fog Iversen var klar til at stoppe i Forsvaret og skifte til det civile, hvor lønnen er højere.
- Udviklingen: Han fik mulighed for at tage en erhvervsfaglig uddannelse og med den nye aftale om et faglært tillæg, der træder i kraft 1. april 2025, så har han mulighed for at få et lønløft.
- Udfaldet: En erhvervsfaglig uddannelse og muligheden for en højere løn har fastholdt Frederik Fog Iversen i Forsvaret.
– Sidste år var jeg klar til at smide støvlerne – nu bliver jeg. Jeg fik tilbudt en uddannelse som lager- og logistikoperatør. Og har lige fået mit svendebrev. Det har givet mig en motivation til at fortsætte i tjenesten, siger Frederik Fog Iversen, der arbejder på Høvelte Kaserne som logistikbefalingsmand ved I/Livgarden. Han håber på et lønløft i forbindelse med aftalen om det nye faglærte tillæg.
"Jeg er sikret både inde og ude for hegnet"
Frederik Fog Iversen tog uddannelsen som lager – og logistikoperatør fra august 2023 til november 2024. En erhvervsuddannelse, der normalt tager 3,5 år.
– Selvom jeg kun har en gymnasial uddannelse, så har jeg fået merit via min tjeneste i Forsvaret. Det har taget under halvandet år at tage uddannelsen. Det er fedt at få uddannelsespapirer så hurtigt. Og så er det en uddannelse, jeg også kan bruge i det civile. Jeg er sikret både inde og ude for hegnet, siger han.
Uddannelse og penge kan fastholde
Der er tre grunde til, at aftalen om det nye faglærte tillæg har fået Frederik Fog Iversen til at blive i Forsvaret.
- Både mine kollegaer og jeg har en reel faglig uddannelse. Alle, der lander i stillingerne, får de samme grundsten, der gør, at vi har viden om det logistiske spil, supply chain, og hvordan verden fungerer.
- Man får mulighed for at flere penge i lommen. Det betyder noget, når man ikke får verdens største løn.
- Det faglærte arbejde anerkendes og belønnes. Vi har hele tiden følt, at vi udførte faglært arbejde. Så det her med at der måske kommer en skilling mere i lommen, der anerkender det, det er motiverende, siger han.
Frederik Fog Iversen samler op.
– Det er fastholdende. Jeg har i hvert faldt ikke travlt med at komme ud i det civile. For jeg er blevet motiveret til at fortsætte i tjenesten. Jeg tror også, at det bliver en gulerod for andre.
Hos CS glæder næstformand Ronni Pedersen sig over Frederik Fog Iversens historie:
– Frederik er et godt eksempel på, at uddannelse, anerkendelse og forhåbentlig mere i løn er med til at fastholde dygtige medarbejdere i Forsvaret. Det er noget, som vi i CS har kæmpet for i mange år – og det er fortsat et stort fokuspunkt for os, siger han.
3 gode råd, hvis du vil gå i Frederik Fog Iversen fodspor
Bliver din stilling til en faglært stilling? Og kunne du tænke dig at tage en erhvervsfaglig uddannelse? Så har CS tre gode råd til dig.
- Gør det klart for din samtaleleder, at du ønsker at blive realkompetenceafklaret mhp. at få en erhvervsfaglig uddannelse på niveau 4 eller 5 jf. kvalifikationsrammen for livslang læring. Det kan være til en udviklingssamtale.
- Bliv realkompetenceafklaret og find ud af, hvad du kan få merit for i forbindelse med den erhvervsfaglige uddannelse, som du ønsker.
- Tag den erhvervsfaglige uddannelse. Hvis du tager uddannelsen og sidder i en faglært stilling, så bliver du berettiget til det faglærte tillæg. Hvis du sidder i en stilling, der ikke umiddelbart bliver vurderet til at være en faglært stilling, så kan du bruge uddannelsen til at forhandle et funktions- eller kvalifikationstillæg lokalt.
Kort om aftalen, der træder i kraft 1. april 2025
- Aftalen om det nye faglærte tillæg er en af resultaterne fra OK24.
- Aftalen er blevet fornyet og forbedret på flere punkter: Kriterierne for at få det faglige tillæg er blevet forenklet, så tillægget fremover kan gives til ansatte med en godkendt erhvervsuddannelse på kvalifikationsniveau 4 eller 5, der har en faglært stilling.
- Det betyder også, at den faglærte aftale går fra at handle om specifikke uddannelser til erhvervsfaglige uddannelser. Det gør, at man ikke risikerer at miste sit tillæg for en specifik uddannelse, hvis f.eks. uddannelsen bliver ændret og får ny betegnelse.
- Med den nye aftale skal der ikke længere forhandles et funktionstillæg lokalt for at honorere uddannelsen.
- Hvis ens stilling bliver klassificeret som faglært, og man har taget en erhvervsfaglig uddannelse på niveau 4 eller 5 jf. kvalifikationsrammen for livslang læring, så er man berettiget til et fagligt tillæg. Det er arbejdsgiver, der identificerer stillinger, der kan omklassificeres til faglærte stillinger.
- Hvis man har en anden erhvervsfaglig uddannelse, og ens arbejdsgiver vurderer, man kan løfte det faglige arbejde i en faglært stilling, så kan man også få tillægget.