Hvordan sikrer vi en forsvarlig løn gennem hele arbejdslivet?

7. april 2025 | Jesper K. Hansen - Formand

Der er ingen tvivl om, at løn fylder rigtigt meget i forhold til at kunne fastholde og rekruttere soldater nu og i fremtiden. Det er min opfattelse, at man ikke kan komme udenom lønnen, hvis man skal lykkes med den historiske oprustning, som Forsvaret er i gang med. Ligesom det er tilfældet med alle andre fag, er det lettere at fastholde soldaterne, hvis de honoreres for deres indsats.

Men løn-debatten kan også være svær, fordi der er forskellige opfattelser af, hvornår du er godt eller dårligt lønnet. Det kommer an på, hvilken baggrund du har, og hvilke økonomiske forpligtelser, du har i dit liv. Det er dog vigtigt, at du får en løn, som du kan leve af gennem hele dit arbejdsliv.

De fleste kommer ind i forsvaret, når de er helt unge. Det gjorde jeg også selv. Du kommer ind i Forsvaret for at få oplevelser og for at komme ud i verden, og de fleste har ingen store økonomiske forpligtelser. I de første år er lønnen derfor mindre vigtig. Men efterhånden som du slår dig ned og får en familie, bliver det afgørende, at du får en løn, som du også kan leve af. Det bliver afgørende, at banken ikke afviser din ansøgning, hvis du vil købe bil eller bolig, efter at have kastet et blik på din lønseddel. Kan du som soldat se, at du gennem det meste af karrieren har udsigt til at få stort set samme løn, som du fik, da du var 20 år, er det pludselig ikke så attraktivt at blive. Uanset, hvor meget du brænder for opgaven.

Vi har i princippet et lønsystem, der gør det muligt at forhandle tillæg eller vederlag, der honorer den indsats og erfaring, du har som medarbejder. Jeg hører desværre bare ofte fra både medlemmer og tillidsrepræsentanter, at systemet ikke fungerer efter hensigten ude i virkeligheden. Om det skyldes, at der ikke er penge nok at forhandle om, eller om der er noget skævt i måden, hvorpå fordeler pengene, er svært at sige noget generelt om. Dertil er man nødt til at undersøge hele området til bunds. Men faktum er, at I mange steder ikke føler, at systemet virker efter hensigten.

Hvis du skal være soldat i mange år, skal du have en ordentlig løn som afspejler din erfaring og ekspertise. Jeg tror personligt ikke, at løsningen er at stige helt automatisk efter en årrække, ligesom du gjorde i det gamle lønsystem. Men der er behov for, at det bliver meget mere gennemskueligt, hvordan du kan udvikle dig lønmæssigt i Forsvaret. Lige nu virker det som tilfældighedernes spil, og det kan du som medarbejder ikke sætte økonomien efter.

I forbindelse med forsvarsforliget er der nedsat en arbejdsgruppe, der skal analysere løn og incitament for soldaterne. Jeg vil presse på for, at lønudviklingen gennem karrieren er en af de emner, der bliver kigget grundigt på, så vi kan få skabt et system, der motiverer frem for det modsatte.

Vores forsvar er kun så godt som dem, der arbejder der. Uden medarbejdere, er der intet forsvar, og hvis forsvaret ikke kan fastholde eller rekruttere medarbejdere, er det ligegyldigt med bygninger og materiel. For så er der ingen til at bruge det. Og her betyder det også noget, at man kan fastholde de erfarne medarbejdere. De medarbejdere, som har de vigtige kompetencer i rygsækken, som man kun kan få gennem praktisk erfaring fra sit fag.

 

Søg