Ny aftale på plads: Beredskabsstyrelsen får akutpakke til 145 millioner

15. januar 2025 | Jane Munk

Onsdag landede den nye beredskabsaftale, som blandt andet skal styrke Beredskabsstyrelsen over de næste otte år. Aftalen indeholder blandt andet en akutpakke til flere kollegaer.

  • Derfor er det vigtigt: Den nye aftale om det statslige beredskab skal ruste Danmark bedre til kriser og klimaforandringer.

  • Det sker der nu: Beredskabsstyrelsen får en akut pengeindsprøjtning til nye kollegaer og udbedring af faciliteter. Derudover kommer der flere værnepligtige og mere materiel til i de kommende år.

  • Det betyder det for dig: Det danske beredskab bliver rustet bedre til fremtiden, og Beredskabsstyrelsens medarbejdere kan se frem til flere kollegaer, nyt materiel og mere øvelsesaktivitet.

Flere kollegaer, flere værnepligtige, flere øvelser og nyt materiel. Det er blandt overskrifterne i den beredskabsaftale, som Beredskabsminister Torsten Schack Pedersen kunne præsentere onsdag.

Der er sat 608 millioner kroner af til aftalen i 2025 og 2026. Derudover vil der hvert år frem mod 2033 blive sat 183 millioner kroner af. En del af aftalen er blandt andet en akutpakke til Beredskabsstyrelsen. Akutpakken på 145 millioner skal blandt andet sikre mere uniformeret personel, som blandt andet skal indgå som assistance til de kommunale redningsberedskaber ved komplekse hændelser, samt udbedring af akutte udfordringer i bygninger og faciliteter.

CS formand Jesper Korsgaard Hansen er positiv over initiativerne i den nye aftale.

– CS har overfor politikerne argumenteret for, at Beredskabsstyrelsen ligesom Forsvaret skal have fundamentet på plads, inden man begynder at bygge en masse nyt ovenpå. Ikke mindst på personelområdet. Derfor er jeg glad for at se, at man har lavet en akutpakke, der kan lappe de huller, der er derude, siger han.

– Akutpakken falder på et meget tørt sted, for Beredskabsstyrelsen er langt hen ad vejen i samme situation som Forsvaret. Særligt i forhold til mangel på kollegaer, som har været et problem i flere år og som bliver mere og mere akut i takt med, at man har fået flere og flere opgaver. Om 145 millioner er tilstrækkeligt, er svært at svare på, men det er i hvert fald en god start.

Det indeholder aftalen

Aftalen indeholder i alt 14 initiativer og er delt op i fem indsatsområder.

1. En akutpakke til Beredskabsstyrelsen på 145 millioner
Akutpakken skal blandt andet bruges på mere uniformeret personel og udbedring af akutte udfordringer i Beredskabsstyrelsens bygninger og faciliteter.

2. Nyt materiel og flere værnepligtige
Der skal investeres i specialiseret klimamateriel, ligesom de kemiske og nukleare ekspertberedskaber skal styrkes. Derudover får Beredskabsstyrelsen 50 værnepligtige yderligere fra 2027.

3. Flere øvelser og mere uddannelse
Beredskabsstyrelsens medarbejdere skal forberede sig på flere øvelser i scenarier som voldsommere vejrhændelser og sabotage og cyberangreb mod kritisk infrastruktur. På uddannelsesområdet vil man have kortere ventetider på lederuddannelser, og derudover skal der gøres forberedelser til at oprette en erhvervsrettet brand- og redningsuddannelse.

4. Styrket borgernær kommunikation og rådgivning
Kommunikationen til blandt andet til sårbare borgere, ældre og børn og unge skal styrkes, og der skal laves mere rådgivning til kommuner, myndigheder og virksomheder om bl.a. beredskabsplanlægning.

5. Styrket cybersikkerhed og modstandsdygtighed i kritiske enheder
Ny national strategi for cyber- og informationssikkerhed i 2025 og styrket cybersikkerhed gennem løbende og aktuel rådgivning til borgere, virksomheder og myndigheder.

Søg