Regeringen offentliggjorde tirsdag sit udspil til det kommende forsvarsforlig på et pressemøde i Forsvarsministeriet. Som forventet var der tale om en økonomisk ramme og en strategisk retning for forliget fremfor konkrete initiativer.
Det bliver dermed først til efteråret og frem, at forligskredsen kommer til at sætte sig sammen og beslutte til, hvordan Forsvaret kommer til at se ud over de næste ti år.
Det betyder også. at vi må væbne os med (endnu mere) tålmodighed, når det gælder om at få løst forsvarets største udfordring: Fastholdelse af forsvarets medarbejdere.
– Fastholdelse er den allerstørste udfordring, som vi ser det, og det bliver politikerne nødt til at forholde sig til. Det er den absolut største risici ved dette forlig, om man kan skaffe og fastholde det nødvendige antal soldater, siger CS formand Jesper Korsgaard Hansen.
På pressemødet blev den fungerende forsvarsminister blandt andet spurgt ind til de konkrete fastholdelses-forslag, som CS og de øvrige militære organisationer har leveret til ministeren. Ministeren kunne ikke pege på konkrete initiativer, men fortalte, at regeringen og resten af forligskredsen vil se på løsninger, der kan indføres både i år og til næste år.
CS har blandt andet foreslået oprettelse af en lønpulje, hævelse af variable ydelser samt en (gen)indførelse af en civil uddannelsesordning og løn til hærens sergentelever, som siden 2014 har været på SU. Troels Lund Poulsen kommenterede blandt andet, at det var nogle af de ting, han ville se på sammen med forligskredsen i den kommende tid.
– Soldaterne kan ikke blive ved med at vente på løsninger, så jeg forventer, at politikerne tager fat i nogle af de løsningsforslag hurtigt. Man er nødt til at få stoppet medarbejderflugten. Det bør være det absolut vigtigste punkt på dagsordenen, for uden soldater er der ikke et forsvar, understreger CS formand.
Du kan læse detaljerne i regeringens udspil her.