Læk fra et tankskib med risiko for en efterfølgende miljøkatastrofe var scenariet, da Beredskabsstyrelsen, Søværnet, Hjemmeværn og flere andre myndigheder i starten af ugen gik i gang med en to dages øvelse.
Det hele fandt sted i -og ved Holbæk fjord.
Øvelsesleder var seniorsergent Thomas S. fra Beredskabsstyrelsen, og han fortæller, at formålet først og fremmest var at træne samarbejdet mellem de forskellige myndigheder, og så få prøvet materiellet af, som f.eks. de nye lægtvandsfartøjer Beredskabsstyrelsen råder over.
Første dag blev brugt på at sende en drone i luften for at få et overblik over området og den truende katastrofe, og forberedelserne til selve forureningsbekæmpelsen. Andendagen gik så med selve bekæmpelsen, hvor der blev lagt flydespærringer ud og lægtvandsfartøjerne, to styk, kom i brug.
-Det gik rigtig godt. Vi havde nogle folk med på miljøskibet GUNNAR THORSON, og der var indsat et hold værnepligtige fra Beredskabscenter Sjælland (Næstved), der bl.a. hjalp med flydespærringerne. En øvelse som denne er især god til at træne samarbejdet med så mange involverede og forskellige myndigheder, og jeg må sige, at det gik rigtig godt, forklarer Thomas S.
Medvirkende var også Orøfærgen og dens besætning, der skulle agere det ’lækkende skib’ efter en kollision med et andet skib, så flere situationer blev bragt i spil til søs og på landsiden.
Knap en snes personer deltog fra Beredskabsstyrelsen (Næstved, Hedehusene og Birkerød), og udover GUNNAR THORSON deltog også NAJADEN (Dianaklassen)fra Søværnet, og af andre aktører var der bl.a. Region Sjælland, Midt- og Vestsjællands Politi, Vestsjællands Brandvæsen, Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestsjælland og Odsherred og Holbæk Kommuner.