CS formand, Jesper Korsgaard Hansen og chefkonsulent Sune Asrild fra PKOM har besøgt Flyvestation Karup for at svare på jeres spørgsmål om uddannelsesordningen. 14. maj er der årsmøde i Skrydstrup, hvor uddannelsesordningen også vil være på dagsordenen. Og dagen efter, altså torsdag den 15. maj, går turen til Skive. Som CS-medlem er du velkommen til at deltage i møderne, uanset hvor du arbejder.
Her får du svarene på 10 centrale spørgsmål.
Hvordan bliver uddannelsesordningen forvaltet?
Der bliver nedsat et partsudvalg, som skal forvalte uddannelsesordningen. Udvalget består af CS formand Jesper Korsgaard Hansen, formand i HKKF Tom Bloch, en chef fra PKOM og en chef fra Forsvarsstaben.– Det er vores opgave i udvalget at sørge for, at aftalerne bliver overholdt og bruges efter hensigten, så medarbejderne får uddannelse og kompetencer, som de kan bruge i deres videre karriere, siger CS formand Jesper Korsgaard Hansen.
Har CS indflydelse på karrierevejlederne?
Ude på de enkelte tjenestesteder vil der være karrierevejledere, som kan hjælpe jer i gang med uddannelsesordningen og svare på jeres spørgsmål. CS har ingen indflydelse på, hvem der er valgt til karrierevejledere.CS har blot gjort opmærksom på, at det vil være hensigtsmæssigt med karrierevejledere med kendskab til Forsvaret.
Hvornår kan man komme i gang?
Det er en ny aftale. Først skal partsudvalget mødes og drøfte alt det praktiske, og først herefter kan I begynde at gøre brug af aftalen. Realistisk vil de første medlemmer kunne gøre brug af uddannelsesordningen i løbet af efteråret 2025. CS ønsker, at I medlemmer kan komme i gang hurtigst muligt.Uddannelsesordningen løber frem til 2033, så der er god tid til at gøre brug af ordningen.
Hvad skal de 900 millioner kroner dække?
CS mener, at pengene skal bruges på uddannelse og ikke alt muligt andet. Bruger man kun pengene til kursusafgifter, vil pengene vare meget længere, end hvis de også skal dække arbejdstid.Skal man studere i arbejdstiden eller i fritiden?
Ifølge Sune Asrild fra PKOM er det noget, der skal tages op individuelt. Noget vil være i arbejdstiden, mens noget andet vil værre uden for. På medlemsmødet skitserede Sune en mulighed for, at man går i skole om dagen i den almindelige arbejdstid, mens lektielæsning vil foregå i ens fritid om aftenen.Kan man få en hel uddannelse eller indeholder ordningen kun kurser?
Ifølge PKOM afhænger det af hvilken uddannelse, du godt kunne tænke dig. Akademiuddannelser vil fx være muligt, mens det kan være sværere med andre uddannelser.CS anbefaler, at du snakker med en karrierevejleder på dit tjenestested for at høre, hvad dine muligheder er.
Hvad er forskellen på denne uddannelsesordning og Statens Kompetencefond?
Den helt store forskel ligger i økonomien.I opkvalificeringspuljen er der 900 millioner kroner, som er øremærket de omkring 6200 medarbejdere, der er omfattet af ordningen. De penge skal række i otte år, fra nu og frem til 2033.
I den Statslige Kompetencefond er der afsat 113,4 millioner kroner over en toårig periode. De penge kan alle statens ansatte søge. Ifølge Danmarks Statistik var der i andet kvartal 2024 195.622 fuldtidsansatte i staten.
Hvorfor er der ikke mere i løn med i ordningen?
Vi kan hurtigt blive enige om, at I fortjener mere i løn. Men denne ordning handler om uddannelse og kun uddannelse. I denne sammenhæng er det vigtigt at gøre opmærksom på, at mange CS-medlemmer oplever en lønstigning, når de får papir på deres færdigheder og fx går fra ufaglært til faglært.Hvad med tjenestemænd?
Hvis du er ansat som tjenestemand, er du desværre ikke omfattet af uddannelsesordningen. CS ønskede og kæmpede for, at også jer tjenestemænd skulle være en del af ordningen, desværre var det ikke muligt.Hvordan sikrer man, at pengene nu også bliver brugt?
- Det er noget, vi virkelig kommer til at holde øje med, siger CS formand Jesper Korsgaard Hansen og pointerer, at den største falliterklæring for ordningen vil være, hvis pengene ikke bliver brugt. Derfor kommer vi løbende til at holde evaluere, om uddannelsesordningen nu også bliver brugt.
CS har været med til at få uddannelsesordningen i hus. Men nu er det op til arbejdsgiver, altså PKOM, at forvalte ordningen. Har du spørgsmål til uddannelsesordningen, skal du derfor kontakte PKOM eller karrierevejlederen på dit tjenestested.