Da PTSD ændrede alt, tog CS over og sikrede Peter både støtte, tryghed og en erstatning på 1,5 millioner kroner. For Peter gjorde hjælpen forskellen mellem at klare den – og gå ned.
Udfordringen: PTSD gjorde hverdagen svær – og Peter kunne ikke overskue sin sag.
Udviklingen:CS trådte til, tog over og førte sagen – så Peter kunne fokusere på at få det bedre.
Udfaldet: Over 1,5 mio. kr. i samlet erstatning og en følelse af anerkendelse og lettelse.
Forestil dig, at du sover dårligt. Du har flashbacks. Du får det dårligt, bare ved at træde ind ad døren på dit tjenestested. Sådan var det for det CS-medlem Peter, der i dag har fået tilkendt en millionerstatning for varigt mén og erhvervsevnetab.
– En dag sagde en kollega, min kammerat, til mig ’Nu bliver du nødt til at trække i nødbremsen, for du har brug for hjælp. Og det er vigtigt, at du får CS med ind over,’ siger Peter.
Peter har PTSD og arbejdede på det tidspunkt stadig i Forsvaret.
– Når man er tjenestegørende, så er det svært at sige, ’Nu kan jeg ikke mere’. For man har en masse bekymringer: Hvad med økonomien? Mine drømme? Mit eksistensgrundlag? Men jeg ringede til CS, og det blev starten på et sagsforløb på omkring tre år, siger han.
Da alt blev for meget, trådte CS til
CS-advokat Mette Lind-Hansen husker, hvad hun tænkte, da hun fik sagen.
– Vi vidste med det samme, at han havde brug for hjælp. Han var for dårlig til selv at kunne overskue sagen. Derfor tog vi over, så han selv skulle gøre så lidt som muligt og ikke bekymre sig, siger hun og tilføjer:
– Jeg indsamlede dokumentation og havde kontakten til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Så kunne medlemmet føle sig tryg ved, at jeg fortalte alt det videre, som han skulle vide på en overskuelig måde.
Sagen handlede om at få genoptaget en tidligere arbejdsskadesag, fordi medlemmets tilstand var blevet markant forværret.
– Da jeg gennemgik materialet, var der ingen tvivl: Han var blevet langt dårligere. Alt pegede på, at han som minimum skulle have en højere méngrad og på sigt måske erstatning for erhvervsevnetab, forklarer Mette Lind-Hansen.
- Varigt mén: Et mål for de helbredsmæssige følger af en skade. Du får udbetalt et beløb, der dækker arbejdsskaden, som giver varige daglige helbredsmæssige problemer.
- Erhvervsevnetab: Det er en økonomisk vurdering af, hvor meget du har ret til i erstatning for tab af erhvervsevne.
En fast klippe giver ro
Peter er ikke i tvivl om, at det var godt, han kontaktede CS.
– Når man står i sådan en situation, så er man kamppresset. Man aner knap nok hvilken dag på ugen, det er. Man skal have et godt helbred for at have det rigtig, rigtig dårligt. For der er mange bump på vejen. Og man kan føle sig usikker og overladt til sig selv. Derfor har det været vigtigt for mig at have Mette, fortæller Peter og supplerer:
– Hun er et fast holdepunkt. En klippe. En man altid kan ringe til og tage en snak. Hun lytter, sparrer og tager affære. Og så falder man til ro igen. For man ved, at tingene foregår rigtigt. Hun har juraen og kender reglerne. Det giver tryghed.
En sejr – og en anerkendelse
Efter omkring 3 år er sagsforløbet afsluttet. Afgørelsen er: méngraden steg fra 10 % til 20 %, og erhvervsevnetabet blev vurderet til 90 %. Det gav en erstatning på over en halv million kroner for varigt mén og over en million kroner i erstatning for tabt erhvervsevne. Samlet set er det ca. 1,5 million kroner til medlemmet.
– Han blev rigtig glad og lettet. For det betyder noget at få en anerkendelse af, at der er noget galt – at det ikke bare er noget, man bilder sig ind, siger Mette Lind-Hansen.
Og afgørelsen er til at mærke.
– Inden jeg trak i nødbremsen, havde jeg en masse bekymringer. Så det føles som en stor byrde, der forsvinder fra mine skuldre. En lettelse. Jeg føler både mit humør og min livslyst er blevet større. Nu har jeg fået ro, deler Peter.
Afgørelsen er også vigtig for CS.
– Jeg er meget tilfreds og glad for afgørelsen. Det er vigtigt, at CS har kunne støtte medlemmet hele vejen og sørget for, at han får det, han har krav på, understreger advokaten.
Er du i samme situation? Sådan hjælper CS dig
Lige nu har CS omkring 80 aktive arbejdsskadesager, hvor PTSD spiller en rolle. Hvis du står i en lignende situation, kan CS også hjælpe dig.
Peter sender en opfordring til andre CS-medlemmer.
– Havde jeg ikke trukket i nødbremsen og rakt ud til CS, så tror jeg ikke, at jeg var blevet meget ældre. Hjælpen gør, jeg overlevede. Hvis andre CS-medlemmer står i samme situation så kontakt CS. For der er lys på den anden side af tunnelen. Og det er vigtigt at have CS – en som Mette – med i det. Men husk også, det er vigtigt at række ud til kollegaer og kammerater.
- Du skal have stillet diagnosen PTSD for at få sagen anerkendt.
- Anmeld din skade hurtigst muligt.
- Hvis din sag bliver afvist, kan du få den genoptaget. Der er dog en forældelsesfrist på 5 år fra den første afgørelse. CS kan vejlede om, hvorvidt vi mener, der er fagligt grundlag for at anke.
- Du kan altid kontakte CS, hvis du har spørgsmål eller har brug for hjælp.
CS-medlemmet er anonymiseret og hedder ikke Peter i virkeligheden.