598 medlemmer har fået penge tilbage, efter CS og CO10 har dokumenteret, at medlemmerne fejlagtigt er blevet modregnet i deres funktionsvederlag. Forsvaret anerkender fejlen og betaler en historisk bod til CS på 75.000 kr.
Derfor er det vigtigt: 598 medlemmer er blevet modregnet for friheder, ferie og sygdom i deres løn for deres funktion i højere stilling, da Forsvaret har brugt en forældet aftale i over to år. Derfor har CS – i samarbejde med CO10 – rejst en kollektiv sag.
Det sker der nu: Forsvaret anerkender fejlen. CS-medlemmers løn er blevet efterreguleret med 786.000 kr. og Forsvaret betaler bod på 75.000 kr.
Det betyder det for dig: Sagen viser, at fælles pres fra CS og CO10 virker.
Sagen begyndte i sommeren 2022 med en henvendelse fra et medlem. I dag – næsten tre år senere – har Forsvaret erkendt, at de har brudt aftalen om vederlag for funktion i højere stilling i 598 medlemmers tilfælde. Altså det tillæg, medlemmer får for at løse opgaver, der hører til en højere stilling, end den man er ansat i. Det har resulteret i en tilbagebetaling af 786.000 kr. plus morarente til de medlemmer, der er blevet snydt for penge.
– Jeg husker tydeligt, at det var en af de første sager, der landede på mit bord, da jeg startede i CS. Et medlem undrede sig, og jeg begyndte at grave i sagen. Og det viste sig, at der var tale om mange af vores medlemmer, der var blevet snydt. Det blev starten på en langstrakt og vigtig sag, fortæller CS’ faglige konsulent Jesper Østergaard.
CS har presset på gennem møder, henvendelser og formelle klager i samarbejdet med CO10. Og nu – efter forhandlinger med Medarbejder- og Kompetencestyrelsen – er det ikke bare blevet løst. Det er blevet anerkendt.
– Forsvaret havde brugt en forældet aftale fra 2011, selvom en ny aftale trådte i kraft 1. maj 2022. En bod på 75.000 kr. understreger, af Forsvaret erkender sin fejl. Det er en principiel sejr – og det er en historisk bod, CS har fået. Vi har holdt fast hele vejen – og det er kommet vores medlemmer til gode, fortæller Jesper Østergaard.
Henvendelsen, der fik lavinen til at rulle
CS-medlem Rasmus undrede sig, da han kiggede på sin lønseddel.
– Jeg kunne se, at der blev trukket penge, når jeg havde fri – både under ferie, sygdom og andre fridage. Derfor kontaktede jeg CS, fortæller oversergent Rasmus.
Det skulle vise sig at få betydning for langt flere. Knap 600 kollegaer var ramt af den samme fejl.
– Jeg fandt først ud af i 2024, at det drejede sig om så mange af mine kollegaer. Selvom Forsvaret hurtigt anerkendte fejlen, har det været en virkelig lang behandlingstid. Så jeg er glad for, at det endelig er lykkedes. For det her er en principsag. Og det er en fed følelse, at noget, jeg satte i gang, har hjulpet så mange. Nu er der blevet rettet op på en generel fejl, siger Rasmus.
CS formand: Aftaler skal overholdes
CS formand Jesper Korsgaard Hansen er tilfreds med resultatet.
– En aftale er en aftale. Når vi står i en situation som denne, er det afgørende, at vi holder fast, så der bliver rettet op, når der begås fejl, og vores medlemmer ikke bliver snydt for penge. Og med dette resultat sender vi et klart signal om, at vi følger sagerne til dørs – og at vi ikke accepterer dårlig forvaltning, siger Jesper Korsgaard Hansen.

Når du midlertidigt løser opgaver, der hører til en højere stilling end din egen, f.eks. hvis du som oversergent midlertidigt varetager en seniorsergentstilling, så har du ret til et løntillæg. Det kaldes funktionsvederlag. Tillægget skal også udbetales, når du har ferie, frihed eller er syg. I denne sag havde Forsvaret trukket i det under fravær – og det er i strid med aftalen.