Året der gik

17. december 2024 | Stine Lintrup

2024 går på hæld. Vi har derfor sat formand i CS, Jesper Korsgaard Hansen, i stævne til en snak om alt fra årets overenskomst, overraskelserne og opturene i løbet af 2024.

Ny overenskomst: OK24

– I foråret landede vi en ny overenskomst, som gav jer og de øvrige medarbejdere i staten en lønstigning på 7,4 %, siger Jesper Korsgaard Hansen, formand i CS.

De fleste af pengene fik I til udbetaling allerede i maj i år.

Hvad er der ellers med i overenskomsten?
Overenskomsten indeholder flere gode initiativer. Mange af dem træder i kraft i foråret 2025. Herunder blandt andet en forhøjelse af pensionsprocenten samt valgfrihed mellem pension og løn. Læs mere om overenskomsten her.

I slutningen af næste år ligger der også en såkaldt ultimo-forhandling.

– Her skal vi sætte os til bordet og se på, om vi er landet det rigtige sted i forhold til det private arbejdsmarked og den generelle prisudvikling, siger Jesper Korsgaard Hansen og fortsætter:

– Hvis det viser sig, at der er et efterslæb, og at vi som offentligt ansatte halter bagefter, er der jo noget at hente ved en sådan forhandling. Omvendt kan vi risikere, at udviklingen ikke er gået så godt som forventet, og så ser det straks mere vanskeligt ud.

Overraskelserne

En af årets største overraskelser var, at der slet ikke var nogle lønmæssige forbedringer at finde i forsvarsforligets første to delforlig.

– Tilbage i 2023 afleverede vi en række forslag til forsvarsministeren med forskellige fastholdende tiltag. Herunder en række forslag til at forbedre jeres løn og tillæg, siger Jesper Korsgaard Hansen

Også hele diskussionen om økonomien i Forsvaret har været noget af en overraskelse i 2024.

Opture- og forventninger til 2025

I forsvarsforligets to første delforlig er der et par ting, som CS formand særligt fremhæver som positive. Det er blandt andet lykkedes at få indført en ansættelsesform med uddannelsesordning igen.

– Det er noget, vi i CS har brugt virkelig lang tid på at overbevise politikerne om, og nu er der sat 2,1 milliarder af til det i forsvarsforliget. Det er vi rigtigt glade for. Og jeg forventer, at vi kan forhandle os frem til noget, der kan virke fastholdende for både nye og erfarne kollegaer, siger Jesper Korsgaard Hansen.

– I første delaftale blev det også muligt at ansætte ufaglært personel fra konstabel- og sergentgruppen som militære lærlinge med løn. Vi har efterfølgende lavet en god aftale, der gør, at man beholder sin grad og sin løn, hvis man bliver lærling efter 12 måneders ansættelse. Det er en aftale, der både efterkommer vores behov og ønsker, såvel som forsvarets.

– Vi er lykkedes med at afsat 2,1 milliarder kroner til den nye ansættelsesform med uddannelsesordningen.

– Også HR-strategien for Forsvaret kan vi være stolte af. Med strategien tager Forsvaret ansvar for medarbejderne og drager den omsorg, I har krav på med karriereplaner, strategier for fastholdelse og udvikling, siger Jesper Korsgaard Hansen og tilføjer:

– Af samme grund er jeg også positiv i forhold til det nye bemandingssystem. Her tager man hensyn til medarbejdernes ønsker og drager omsorg for den enkelte. Det er det, som CS hele tiden har sagt, er vigtigt, hvis man vil holde lidt længere på folk.

 I forbindelse med forsvarsforliget er der også nedsat en arbejdsgruppe, der skal kigge på arbejdsvilkår og incitamenter. Bl.a. med fokus på løn. CS deltager i arbejdsgruppen, og skal dermed være med til at fastslå de steder, hvor man med fordel kan lave forbedringer.

Formanden slutter sin julehilsen af at med at ønske alle jer medlemmer en rigtig god jul og et godt nytår og se frem mod næste år. Og spørgsmålet er her, hvad det vigtigste fokus bliver for CS og medlemmerne?

Søg