Sørensen

CS’ere booster karrieren i udlandet: Sådan gjorde de

21. februar 2025 | Julie Walton

Mød to CS’ere, der bruger udstationeringen som springbræt i karrieren og samtidig giver deres familier en oplevelse for livet. En seniorsergent deler sine erfaringer fra NATO, Multinational Corps Northeast, i Polen, mens en chefsergent fra NSE i Tyskland forklarer, hvordan de støtter udsendte soldater og deres familier.

  • Derfor er det vigtigt: Danske soldater har mange muligheder for at blive udstationeret. Det kan bidrage positivt til karrieren og være en god oplevelse for hele familien.

  • Det sker der nu: Der er ca. 38 stillinger i udlandet, som kan besættes som konstabel eller befalingsmænd. Derudover er der stillinger i Letland.

  • Det betyder det for dig: Hvis du skal udstationeres, har du mulighed for at få hjælp til alt omkring flytning og etablering, mulighed for at pendle hjem til Danmark, få tillæg og støtte til hele familien under udstationeringen.

Seniorsergent Sørensen bor i Stettin i Polen sammen med sin familie, hvor han har været udstationeret 1,5 år i NATO’s regionale hovedkvarter. De er ca. 40 danskere i hovedkvarteret. CS mødtes med ham for at tage en snak om at været udstationeret. Og her deler han sine gode råd med jer andre CS-medlemmer.

1. Det er lettere, end du tror

Det var familiens fælles beslutning. Jo mere vi talte om det, jo mere spændende lød det. Når jeg ser tilbage, har det faktisk været nemt. NSE hjalp med alt det praktiske – fra flytning til boligsøgning og skolegang for børnene. De sørgede for, at vores ting blev pakket ned og fragtet hertil, og de hjalp os på plads. Og børnene er kommet godt ind i deres internationale skole. Det giver en tryghed at vide, at der er hjælp til alt – og til hele familien.

2. En oplevelse for hele familien

Vi er taget til Polen som familie, og vi oplever kulturen og livet her sammen. Det er lidt som en længere ferie, samtidig med at vi får mulighed for at fordybe os i en ny hverdag og skabe gode minder. Vi har fået nye indtryk og deltager i aktiviteter, vi aldrig ville have oplevet derhjemme. Børnene går i international skole, hvilket har været en stor udvikling for dem – de taler nu flydende engelsk og er blevet meget selvstændige. Altså, hatten af for mine børn. Som soldat er man vant til at være omstillingsparat, men det er de jo ikke. De er bare hoppet ud i det. Og det er jeg sikker på, har gjort dem stærkere.

Sørensen

3. Det er et godt skridt i karrieren

Det er en professionel udvikling med et internationalt perspektiv. Det er spændende at få et indblik i NATO’s strukturer og se, hvordan tingene hænger sammen på dette niveau. Man får en helt anden forståelse for, hvordan ens arbejde hjemme i Danmark passer ind i den større helhed. Det giver en ny forståelse for Forsvarets rolle, og jeg er ikke i tvivl om, at det vil gavne mig karrieremæssigt, når jeg vender hjem.

4. En del af et stærkt fællesskab

Danskerkolonien er noget særligt. Vi er her på samme præmisser, og det skaber et stærkt fællesskab. En særlig korpsånd. Vi laver mange ting sammen. Vi mødes ugentligt til kaffe og månedligt til større samlinger, hvor vi vender stort og småt. Der er også aktiviteter for vores ægtefæller, og vi har fælles oplevelser med vores familier. Vi tager f.eks. på ture. Fællesskabet har gjort hele oplevelsen endnu bedre, og det vil jeg savne, når jeg tager hjem.

Forbered dig - og tag afsted!

Sørensen har et par gode råd til dig, der overvejer at blive udstationeret.

– Man tror, at alt skal være klart fra dag ét, men i virkeligheden er der tid til at lande og få tingene på plads. Mit råd er at tage en snak med NSE tidligt og lave en konkret plan for de første uger – det gør overgangen lettere.

Kort sagt mener han, at hvis du og din familie har muligheden, så skal du gribe chancen.
– Hvis man kan afsætte tiden, så er det en fantastisk oplevelse – både personligt og fagligt. Man bliver en del af noget større. Og for mig har det været en helt ny måde at gå på arbejde på. Jeg kan slet ikke se, hvorfor man ikke skulle gøre det.

Sådan bliver du udstationeret
  • Ledige stillinger i udlandet bliver slået op på ’job i Forsvaret’ på samme måde som de danske stillinger. Der er ca. 38 stillinger i udlandet, som kan besættes som konstabel eller befalingsmand. Derudover er der stillinger i Letland.

  • De fleste stillinger besættes normalt for tre år med mulighed for forlængelse yderligere et år.

  • Man skal tage en engelsktest ved Forsvarsakademiet, da alle stillinger kræver gode engelsk sprogkundskaber.

  • Gør dig de nødvendige overvejelser: Skal familien med? Skal din ægtefælle eller samlever stoppe sin karriere i perioden, I er udstationeret? Og hvad med børnene og deres skolegang?

  • De Nationale Støtteelementer (NSE) er ansvarlige for logistik, administration og støtte, så udsendte kan fokusere på deres opgaver.

Sådan foregår det, når du er udstationeret

CS har talt med chefsergent Johansen fra NSE Germany, der varetager alt udstationeret personel i Tyskland, Holland, Norge, Sverige, Spanien, Ukraine, Georgien, Moldova og Afrika. NSE Germany, hvor Johansen er udstationeret, er delt på to flyvestationer i Tyskland. 

Den ene del er i Geilenkirchen, hvor de er tre medarbejdere og den anden del er i Ramstein med en medarbejder.

Johansen
Chefsergent Johansen, der arbejder ved NATO Air Base Geilenkirchen

– NSE er ansvarlig for at støtte udstationeret personel og deres familier i en række lande. Vi hjælper med alt fra bolig og skole til rejseadministration, sundhedsydelser og økonomi. Vores mål er at gøre overgangen og udstationeringen så gnidningsfri som muligt. Og så støtter vi løbende i hele udstationeringsperioden, hvis der opstår udfordringer, forklarer han og fortsætter:

– Der er ofte mange spørgsmål om, hvilke muligheder man har under udstationeringen. Skal familien med fra start eller må de komme senere? Hvad dækker Forsvaret af udgifter? Skal jeg bo på en base eller i det lokale samfund? Kan den manglede indtægt fra min medfølgende partner dækkes? Der er flere muligheder for udstationeringen.

I boksen deler Johansen fem gode muligheder, han mener, det er godt at vide, hvis man overvejer at søge en stilling i udlandet.

Det er godt at vide: 5 gode muligheder

1. Mulighed for at pendle hjem til familien
Familien kan blive i Danmark, og så kan man pendle frem og tilbage. Hvis det bliver godkendt betaler Forsvaret en månedlig rejse hjem til Danmark. Derudover kan familien få tre rejser dækket til udstationeringslandet. Og man får stillet en bolig til rådighed vederlagsfrit.

2. Familien kan tage med
En anden mulighed er, at man tager familien med. I det tilfælde dækker Forsvaret en flytning af det private indbo til og fra landet. I hele perioden får man stillet en bolig frit til rådighed, hvor både husleje, strøm, vand og varme dækkes. Boligens størrelse er afhængig af familiens sammensætning.

3. Skattefrit tillæg
Man får et skattefrit tillæg, som varierer fra land til land, i hele perioden. Der tages udgangspunkt i leveomkostningerne, transport og andet. Tillægget udregnes efter familiens størrelse. Det er ikke sikkert, at tillægget dækker den medfølgende partners normale udbetalte løn helt. Det skal man tage med i sine overvejelser. Partneren vil dog få indbetalt et bidrag til den pension, som vedkommende ville have optjent i sit job derhjemme. Beløbet justeres løbende, men er ca. 50.000 kr. om året.

4. Andre økonomiske forhold dækkes
Der kan være mange andre økonomiske forhold, der dækkes. Det kan være skoleudgifter, sundhedsudgifter, tandpleje til børn og andet. Det afhænger igen af landet, man er i. Som udgangspunkt skal man bruge de lokale skoler, læger og andet, som er i udstationeringslandet. Men generelt er man dækket som i Danmark.

5. NSE giver hjælp og støtte til hele familien
Vi har fokus på hele familien. Det er hele familien, der er udstationeret. Og soldaten kan jo være væk i længere tid på tjenesterejse, hvor familien er alene i det pågældende land. Sprogbarrierer kan give udfordringer, f.eks. hvis der springer et vandrør, sundhedsudfordringer eller skoleproblemer. Vi gør, hvad vi kan for at give den hjælp, der er brug for. Vi kan dog have de samme sproglige udfordringer, men vores mål i de situationer er, at familierne stadig skal føle sig trygge i det pågældende land. Vores lokale kendskab til områderne og landene er derfor essentielt for at kunne give støtten. Ingen familier er ens, så derfor tager vi hensyn til sammensætning, personlige forhold og andet. Og vi gør alt, hvad vi kan, for at familierne skal få en så god oplevelse som muligt.

Vil du vide mere? Hvis du vil vide mere om udstationering, så kan du læse FPS’ bestemmelse 566-2, som redegør for det økonomiske grundlag, når man er udstationeret. Den kan findes på Forsvarets intranet.
Søg