83 danske soldater er på vej til England for at undervise ukrainske soldater i grundlæggende militær træning. En af dem er seniorsergent Daniel, der er af sted for anden gang. Håbet er at give ukrainerne militære færdigheder til at overleve mødet med fjenden.
Derfor er det vigtigt: Dine kollegaer gør en konkret forskel for hver ukrainsk soldat, der modtager træning. Det kan være forskellen på liv og død.
Det sker der nu: 83 danske soldater rejser i starten af januar til England for at undervise ukrainske rekrutter i, hvordan de overlever mødet med fjenden.
Det betyder det for dig: Det er bl.a. CS'ere, der står for træningen, og deres erfaringer kan skabe læring for hele Forsvaret.
Den 24. februar 2022 invaderede Rusland Ukraine, og allerede i juni samme år oprettede England træningsoperationen INTERFLEX, hvor ukrainske soldater får en grundlæggende militær træning. En lang række lande bidrager til programmet med instruktører, herunder Canada, New Zealand, Sverige, Norge og altså Danmark, der i august 2022 lovede at bidrage med danske instruktører.
En af danskerne i projektet er seniorsergent Daniel, der nu skal af sted for anden gang.
– Forløbet på 35 dage ændres til 50 dage, for vi skal nå meget på den korte tid. Vi skal f.eks. give ukrainerne våben- og skydeuddannelse og undervise i bykamp, uddannelse i grundlæggende taktikker i felten og førstehjælp, fortæller Daniel, der er seniorsergent ved Slesvigske Fodregiment på Haderslev Kaserne.
Siden 2022 har mere end 45.000 ukrainske rekrutter været forbi den britisk-ledede træningsoperation, der er kaldt den største siden Anden Verdenskrig. I januar 2025 rejser 83 danske instruktører til England for at træne og uddanne de ukrainske soldater, hvoraf en stor del er uden tidligere militær erfaring.
Daniel oplever, at ukrainerne er klar til at kæmpe.
– Det kan godt være, at man hører i medierne, at ukrainerne er krigstrætte eller bliver hentet direkte ude på gaden, men når de er her, så vil 98 procent af dem gerne lære. Det oplevede jeg sidst, jeg var her. Jeg ser ikke kamptræthed, men møder soldater, der vil give den en over nakken og lære, så meget de kan. Kampgejsten er intakt.
Danske soldater føler et ansvar
Selv om Daniel har stor erfaring med at træne og uddanne soldater til operationer ved frontlinjen, kommer opgaven her tættere på end nogensinde før.
– Jeg har også trænet og uddannet irakiske og afghanske styrker. Men uddannelse af ukrainske soldater er en anden oplevelse. For det er en regulær krig. Man kigger på dem, og så ved man, at de bliver sendt tilbage til Ukraine. Og så ender de et sted ved frontlinjen. Så man vil gerne give dem de bedste forudsætninger for, at de kan overleve. Jeg tror ikke, der er nogen soldat, der underviser dem, der ikke føler et ansvar, siger han.
– Der er mange ting, man gerne vil lære de ukrainske soldater. Hvis jeg skal koge det ned, så er mit helt store håb, at de overlever første møde med fjenden. At de kan bruge den læring og de erfaringer, vi giver dem, så de overlever første ildkamp, fortæller Daniel.
Distance er nødvendigt, men svært
Visheden om at de ukrainske soldater skal hjem til frontlinjen, påvirker instruktørerne.
– Vi holder en professionel distance, så godt vi kan. For vi skal hjem til Danmark, og de skal i krig. Men jeg tror, uanset hvor meget vi siger, ’Lad nu være med at knytte jer for meget til dem og være for kollegiale’, så er det svært. Vi er jo mennesker. Og mennesker lærer nemmere af hinanden, hvis man har en relation, frem for at man står med armene over kors og fortæller, hvad de skal gøre, siger Daniel, og tilføjer:
– Det bliver også lidt rørstrømsk de sidste par dage. For her ved ukrainerne, hvor de skal hen, og om de skal helt ud til frontlinjen. Og så kommer de selvfølgelig også og fortæller os, hvor glade de er for det, vi har lært dem.
En vigtig opgave for Ukraine og Danmark
Daniel er klar til at gøre en forskel.
– Jeg kan godt lide at være ude i verden og gøre en forskel. Og jeg synes, det her er en meget vigtig opgave. Udover at stå med sine egne støvler i den ukrainske muld, så må det her nok være den vigtigste opgave: At træne og uddanne de ukrainske soldater, siger han. Det tror han også, danskerne kan forholde sig til:
– Det er jo relevant for Danmark. Ukraine er tæt på, så det har indvirkning på, hvad der sker herhjemme. Så selvom danskerne måske kan gå lidt med skyklapper på, og sige, ’Det her kommer aldrig til at ske i Danmark’, så er risikoen der, og den er blevet større de seneste par år. Derfor er det også en meget vigtig opgave, at træne og uddanne ukrainske soldater.
- Han har været i Forsvaret siden 2003, bl.a. i Livgarden i Høvelte, Jydske Dragonregiment i Holstebro, Føringsstøtteregimentet i Fredericia og som lærer ved Hærens Sergentskole i Sønderborg.
- Nu er han seniorsergent ved Slesvigske Fodregiment på Haderslev Kaserne. Her har han været siden 2014.
- Han har været i Kosovo, to gange i Irak, i Afghanistan og Kuwait - og nu for anden gang i England for at undervise ukrainere.