Sådan siger 20-årige Lea Winther, der skiftede drømmen om en karriere i Forsvaret på hest ved Gardehusaren ud med et tæt makkerskab med hundene på Flyvestation Skrydstrup. Læs hvorfor og få gode råd til, hvordan du kan blive hundefører.
Derfor er det vigtigt: Der er mange forskellige karrieremuligheder i Forsvaret. Læs om en af de måske mere ukendte her.
Det sker der nu: Følg Lea Winther, der er under uddannelse som hundefører på Flyvestation Skrydstrup
Det betyder det for dig: Hvis du overvejer at blive hundefører, kan du her læse, om det måske kunne være noget for dig.
Lea Winther er ved at opfylde sin helt store drøm om at blive hundefører i Forsvaret. Derfor følger hun de dygtige hundeførere, der arbejder på Flyvestation Skrydstrup.
“Jeg synes, det er megaspændende at arbejde med hunde i Forsvaret. Det er en mulighed, mange i det civile måske ikke tænker over, man kan, men det er så fedt. Du følger forskellige hunde, ser deres udvikling og får øjnene op for hver hunds potentiale.”
Lea Winther, kommende hundefører
Som føl, følger Lea de erfarne hundeførere på flyvestationen i Skrydstrup.
Her fungerer hun som figurant, hvor hun bliver brugt til at patruljere hundene, gå spor og ikke mindst være den, der skal bides i, det kalder man også at være bidfigurant.
Og sidste opgave er ikke en nem en af slagsen. Hver hund bider forskelligt, og er Lea uheldig, kan hundene få forkert fat, og det sætter spor. I bogstaveligste forstand. Det er ikke usædvanligt, at Lea kommer hjem med en hævet arm og blå mærker.
Specielt makkerskab
Når Lea om er færdig som føl, kan hun se frem til at få sin egen hund.
– Jeg glæder mig mest af alt til at få min egen hund. Afprøve alt det, jeg har lært. Og knytte bånd til min helt egen hund.
De fleste kender til at have et særligt bånd med en kollega, hvor man har et helt tæt makkerskab, men for Lea Winther vil det helt tætte makkerskab være mellem hende og hendes kommende hund.
“Det er måske specielt at danne makker med en hund. Men tanken om at have en makker, jeg ved, jeg altid kan stole på, er rar. Med hunden får jeg en makker, jeg kender bedre end nogen anden.”
lea winther, kommende hundefører
– Jeg glæder mig virkelig meget til at kunne gå i dybden med min egen hund. Løse problemer og se, hvor vi starter og ender.
Man bruger virkelig meget tid på hundene
Undervejs i sin uddannelse, har det overrasket Lea Winther, hvor meget tid der bliver brugt på hundene. De har en virkelig stor indflydelse på arbejdet.
– Næsten det hele går ud på hundene. De, er de vigtige i vagten.
“Når man siger ja til at være hundefører, siger man også ja til en livsstil. Man tager hunden med hjem og har den 24/7. 365 dage om året. Dine venner og familie skal vænne sig til, at man har en hund, der er uddannet til at slå ihjel.”
lea winther, kommende hundefører
Hvordan finder man den rigtige hund?
Det er typisk en erfaren hundefører, som vælger hunden til den nye hundefører. Valget af hund bliver truffet på baggrund af en lang række observationer om temperament og personlighed – hos både hund og fører. Derudover bliver praktiske ting, som den kommende hundeførers livssituation også gennemgået.
– Hvis der er børn derhjemme, er det noget, vi tager hensyn til, når vi skal finde det rigtige match mellem hund og fører, siger Bjarne Thomsen, der er dressurleder på flyvestation Skrydstrup. Ligesom ansøgers boligforhold kan have betydning.
– Nogle hunde trives fint i en lille lejlighed, mens andre hunde har brug for mere plads og en have.
“Søg endelig. Folk står med åbne arme for at hjælpe dig i gang.”
Lea winther, kommende hundefører
Hvis du gerne vil være hundefører, skal du:
- være mindst 18 år
- have folkeskolens afgangsprøve med mindst to i dansk, engelsk og matematik
- kunne sikkerhedsgodkendes
- have et gyldigt kørekort til kategori B
- have gennemført din værnepligt
- søge bevogtningsassistentuddannelsen
- gennemføre en helbredsundersøgelse, løbetest, styrketest og samtaler med en psykolog.
Læs mere om uddannelsen under karriere på Forsvarets hjemmeside.