Så blev året 2025 for alvor skudt i gang. Med trussel om militære tvang og straftold fra en af vores nærmeste allierede, hvis de ikke får kontrol over Grønland. Ja, det kunne lyde som plottet i en film eller tv-serie, men det er ikke desto mindre den virkelighed, vi er vågnet op til her i 2025, og det bekræfter endnu engang behovet for at sætte forsvars- og sikkerhedspolitik allerhøjest på den politiske dagsorden herhjemme.
Ny delaftale om Arktis og forhandling om Grønlandsaftale
Statsministeren brugte en stor del af sin nytårstale 1. januar på at tale forsvar og sikkerhed. Det står efterhånden klart for de fleste, at der skal oprustes yderligere i det danske forsvar – og heldigvis for det, fristes jeg til at sige. For I er pressede på alt fra mandskab til materiel, og de 190 milliarder, der er afsat indtil videre, og som på papiret er ved at være afsat, mangler vi stadig at se effekten af ude i den spidse ende.
Netop nu er politikerne ved at blive enige om et delforlig om Arktis. Det har sjældent været mere relevant end nu, hvor amerikanerne, med den kommende præsident Donald Trump i spidsen, har blikket – og måske også kanonerne(?) – rettet mod Nuuk. Så galt går det næppe, men vi lever i uforudsigelige tider, og USA er absolut ikke de eneste, der er interesserede i Grønland og det omkringliggende farvand.
Jeg tror med garanti, at vi kan forberede os på, at der kommer meget mere aktivitet i de arktiske områder for forsvarets medarbejdere. Derfor er det også vigtigt for mig og resten af CS, at vores Grønlandsaftale bliver genforhandlet, så den er tidssvarende. På den måde kan vores medlemmer løse opgaver i Grønland og Nordatlanten under passende vilkår.
Grønlandsaftalen handler om merudgifter såsom time-dagpenge, rejser og logi for de medlemmer, der gør tjeneste i Grønland. Der reguleres ikke andet i aftalen, men jeg ved udmærket, at der er mange andre udfordringer for vores medlemmer deroppe. Det er forhold som for eksempel grønlandsk skattelovgivning, pasningsgaranti, det grønlandske skole- og sundhedssystem. Det er alle områder, der falder udenfor Grønlandsaftalens dækningsområde, og som CS ikke har nogen direkte indflydelse på, men vi kan påvirke problemstillingerne politisk, hvilket jeg naturligvis også gør i alle de sammenhænge hvor jeg har mulighed for det.
Ny aftale om Beredskabsstyrelsen
Vi venter også på, at der laves en aftale om beredskabet. Beredskabsstyrelsen er som bekendt flyttet over i det nye ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab, og forhandlingerne om et nyt forlig skulle efter sigende ligge klar inden for de næste par uger. Jeg forventer, at man har været ude hos vores medlemmer i Beredskabsstyrelsen og få et ærligt billede af, hvordan det står til derude. Særligt i forhold til mandskab, som er et af de områder, hvor man for alvor er presset.
CS anbefalede i sommer politikerne at lave en form for kasseeftersyn af Beredskabsstyrelsen, inden der træffes politiske beslutninger, så man sikrer sig at pengene falder det rette sted. Det håber jeg, man har lyttet til, ligesom jeg håber, at man har haft fokus på medarbejderne i de undersøgelser, der ligger til grund for beslutningerne.
CS er klar
Det tegner kort fortalt til at blive endnu et travlt år for forsvaret og dermed også for jer – uanset hvilket værn eller funktion, I sidder i. Det betyder også et travlt år for CS, der skal sørge for, at I får den betaling I skal have for jeres arbejde, samt at regler, aftaler og lovgivning bliver overholdt. Det er vi heldigvis helt klar til.
I den politiske del af CS er der også nok at se til. Vi arbejder videre for at få aftalerne fra forsvarsforligets delaftaler til at give mest mulig gevinst for jer. Jeg ser personligt frem til, at vi får den nye ansættelsesform med civil uddannelse på plads. Det er noget, vi i CS har kæmpet for i mange år, og som jeg håber vil kunne gøre en forskel i forhold til fastholdelse af medarbejdere.
I forbindelse med anden delaftale er der også nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på vilkår og incitamenter for militære medarbejdere. Den arbejdsgruppe har jeg også høje forventninger til. Blandt andet fordi, det er svært at komme udenom at tale om løn, når man skal analysere vilkår og incitamenter for ansættelse.
Derudover er der både en HR-strategi og et nyt bemandingssystem, der skal sættes i gang. Ligesom man skal til at gøre klar til den nye værnepligt. Det bliver et travlt år med en masse nye udfordringer, og CS er klar til kamp!