– Jeg er glad for at være her i dag for at tale om Forsvarets vigtigste opgave: At skabe og skaffe medarbejdere. Det gælder Hjemmeværnet, sergenter, beredskabet, stamfolk – det gælder alle. Vi kommer til at skulle styrke hele paletten, hvis vi skal løse opgaven.
Onsdag samledes en lang række af folk inden for forsvar og sikkerhed i Ingeniørernes Hus, da Center for Militære Studier afholdt deres årlige forsvarskonference. CS-formand Jesper Korsgaard Hansen brugte taletiden på at slå fast, at personel må og skal komme før alt andet. Intet personel, intet forsvar:
– Det er en utrolig usikker tid, vi lever i, hvor trusselsbilledet er dystert. Vi skal undgå militære konflikter, men Forsvaret er alligevel en vigtig ressource at have til rådighed i opnåelsen af en mere sikker og tryg verden.
Formanden sagde blandt andet:
– FASTHOLDELSE: De unge mennesker er for hurtigt ude af Forsvaret, og det betyder, at man ikke skaber den næste generation af medarbejdere. Derfor må de eksisterende folk løbe dobbelt så hurtigt. Det svækker ikke kun Forsvaret, men også Danmarks sikkerhed.
– LØN OG YDELSER: Det, der fastholder en sygeplejerske, fastholder også en soldat. Vores løn aftales ved overenskomstforhandlinger, og sådan skal det blive ved med at være. Men rigtig mange kollegaer forlader Forsvaret på grund af lønnen, og derfor ønsker vi, at forsvarsforliget prioriterer lønkroner.
– TID TIL KERNEOPGAVEN: Vi kan ikke det hele for det halve. Man kan ikke bare smide nye kapaciteter på banen, for vi har ikke tid til at uddanne os og træne i det nødvendige omfang. Det kan i værste fald koste os eller en kollega livet.
– POLITISKE PRIORITERINGER: Politikerne må prioritere, hvad der er vigtigst i forhold til det forsvar, man har til rådighed. Under pandemien trak man rigtig meget på Forsvaret og Beredskabsstyrelsen, men der er også brug for disse medarbejdere mange andre steder.
– UDDANNELSESORDNING: Vi forslår en ordning, hvor soldaten kan passe sit arbejde som soldat og efter nogle år kan videreuddanne sig med økonomisk støtte i ryggen – enten for at blive i Forsvaret eller gå nye veje i det civile. Det gør Tyskland, Norge og Holland, og når de kan, så kan vi også.
– EN ORDENTLIG HR-MODEL: Det skal være nemmere at se sine karrieremuligheder i Forsvaret og så gå efter det. Vi kalder det at drage omsorg for den enkelte medarbejder.