På grund af en voksende formue samt færre tjenestemandspensioner ønsker Forsvarsministeriet at overdrage tilsynsopgaven med CS Pensionsfond til Finanstilsynet. Fondsdirektør Rune Kjølby Larsen fortæller her om processen.
Siden 1972 har Forsvarsministeriet haft tilsynsansvaret med CS Pensionsfond, der har til huse i samme bygning som CS på Islands Brygge. Går alt efter planen overlader ministeriet dog det ansvar til Finanstilsynet pr. 1. januar 2025.
Trods et fem årtier-langt samarbejde er der flere gode grunde til, at man snart siger tak for denne gang, fortæller direktør i CS Pensionsfond, Rune Kjølby Larsen
– I mange år gav det god mening, at Forsvarsministeriet førte tilsyn med fonden, både fordi vores produkt var overskueligt og på grund af relationen mellem ministeriet og vores medlemmers pension, som hovedsageligt bestod af tjenestemandspensionen.
– Men at føre tilsyn med en pensionsfond er jo egentlig ikke Forsvarsministeriets metier. Så i forlængelse af, at pensionsfondens formue er vokset til knap syv milliarder kr., og medlemmernes formue i fonden i stigende grad udgør den primære pension – i takt med, at man i dag bliver ansat på overenskomstvilkår og ikke tjenestemandsvilkår – har Forsvarsministeriet luftet tanken om, hvorvidt tilsynsopgaven kunne ligge hos Finanstilsynet.
Dialog om rammer og krav
Finanstilsynets vigtigste opgave er at føre tilsyn med finansielle virksomheder i Danmark, herunder pensionskasser. I dette tilfælde sikrer Finanstilsynet, at pensionskasserne forvalter medlemmernes opsparede penge på en ansvarlig måde, og at der er tilstrækkelig kapital i forhold til pensionstilsagn og de risici, pensionskasserne påtager sig.
Da Finanstilsynets kunder tæller både pengeinstitutter, store pensionskasser og forsikringsselskaber, har CS Pensionsfond og Tilsynet været i dialog i et års tid for at finde frem til en model, der egner sig godt til CS Pensionsfonds mere beskedne størrelse.
– Vi har fundet frem til en fornuftig ramme, hvor for eksempel at kapitalkravet til os udgør 25 procent af fondens årlige driftsomkostninger. Det er et godt og overskueligt krav, som er meget realiserbart. Vores kapitalkrav er et godt eksempel på vores dialog med Finanstilsynet, hvor de har skulle forstå, hvem vi er, og hvilke produkter vi tilbyder, fortæller Rune Kjølby Larsen
Før ændringen er endeligt på plads, venter der ifølge fondsdirektøren ”en hel del praktik”, blandt andet en formel ansøgning til Finanstilsynet, ligesom overgangen fra Forsvarsministeriet til Finanstilsynet skal godkendes af fondens repræsentantskab.
Fonden fortsætter som ”sin egen filial”
Samtidig med rykket til Finanstilsynet har CS Pensionsfonds bestyrelse overvejet, om fonden skulle ind under en større pensionskasse.
– Det er selvfølgelig altid en afvejning af, hvad der er i medlemmernes interesse. Sådan som forholdene ser ud i dag, ser vi (fondens ledelse) og fondens bestyrelse mange gode grunde til, at pensionsfonden fortsætter som sin egen, siger Rune Kjølby Larsen og tilføjer.
– Udover at vi i dag har et tilsyneladende markedskonformt produkt – fornuftige historiske afkast – og er billigere end alternativet – og efter alt at dømme fortsætter med at være det i fremtiden – så er et af fondens vartegn, at vi minder om en lokalbank. Når du ringer til os, er vi lidt som din filial, hvor mange af medlemmerne er på fornavn med vores konsulenter. Den nære relation og forståelse for medlemmernes situation er vi glade for, og det er mit indtryk, at mange af vores medlemmer har det på samme måde.
Fakta om CS Pensionsfond
CS Pensionsfond har ansvaret for medlemmernes pensionsopsparinger, der i dag udgør knap syv milliarder kr. Fonden ledes af direktør Rune Kjølby Larsen og består derudover af vicedirektør Michael Bygholm samt fire medarbejdere. Fondens bestyrelse består af ni medlemmer samt fire suppleanter og ledes af formand Pernille Reuter Eriksen samt næstformand Jesper Korsgaard Hansen, der er formand i CS.
Fakta om Finanstilsynet
Finanstilsynet vigtigste opgave at føre tilsyn med finansielle virksomheder, herunder pensionskasser. Tilsynet sikrer, at pensionskasserne forvalter medlemmernes pensioner på en ansvarlig måde, og at der er tilstrækkelig kapital i forhold til de risici, pensionskasserne påtager sig. Derudover tjekker Finanstilsynet, om virksomhederne overholder den øvrige finansielle lovgivning.