På medlemsbesøg i Oksbøl og Vordingborg

23. august 2024 | Helle Kolding

Næstformand i CS, Ronni Pedersen har sammen med faglig konsulent Arne Elvis Fuglsang været på en lille rundtur til et par af Hærens tjenestesteder den seneste uge.

Det gjaldt besøg hos CS-tillidsrepræsentanter og CS-medlemmer i Vordingborg og Oksbøl, hvor der begge steder blev lagt op til en god debat, og besvarelse af en række aktuelle spørgsmål.

Frustrationer over at der endnu ikke er tilflydt Forsvarets enheder penge fra det forlig, som tidligere i år blev indgået, og tydelige budgetbesparelser her og nu, var også tydelig på de to kaserner. Men også andre bekymringer og udfordringer trængte sig på.

I Vordingborg blev der talt en del om uddannelser, men også om manglende udvikling af M200-. Herunder hvad der skal til for at motivere og fastholde M200- i Forsvaret.

Det er en bekymring, som mange af tillidsrepræsentanterne gav udtryk for og spurgte ind til.

-Jeg forstår fuldt ud denne bekymring. Derfor er det også vigtigt, at hvis I har forslag og ideer til udviklingsområder på M200-, så må I meget gerne sende det ind til os, så vi kan inddrage det i vores politiske arbejde med uddannelse, opfordrede Ronni Pedersen.

Han kom også ind på den faglærte aftale, der åbner op for faglærte lønninger til erhvervsgodkendte uddannelser. Uddannelserne kan være taget via tekniske skoler men også fx AMU moduler.

-Vores faglærte aftale betyder, at den fra 1. april 2025 skaber mulighed for at rumme flere erhvervsgodkendte uddannelser. og vi ser noget rigtigt godt i den aftale, understregede Ronni Pedersen.

Aftalen er bygget op omkring erhvervsgodkendte uddannelser med ’livslang læring’ på niveau 4 og 5, tilføjede han.

CS har ikke indgået en aftale om ”operative tjenesterejser”, og det havde CS næstformand en klokkeklar kommentar til;

-Vi er stadig ikke et sted, hvor arbejdsgiver er villig til at betale det, vi mener der skal til. Derfor kan vi ikke underskrive aftalen, sagde han.

Forsvarsforlig

Forsvarsforliget var også et emne, man kom ind på, og her er det jo først og fremmest politikerne, der bestemmer udfaldet.

-Vi er ikke aftalepart. Men det betyder ikke, at vi ikke giver vores mening til kende. Vi har da også sendt vores input til forligskreds og minister, og sagt, hvad vi mener. Og det vil vi blive ved med, fastslår Ronni Pedersen.

Den nye HR strategi fik også nogle ord med på vejen, og her kunne næstformanden konstatere;

-HR-strategien er en start. Ikke en mirakelkur. Men den skal have en chance.

Og en form for tilbagekomst af CU -eller ’noget tilsvarende’, kunne næstformanden også kommentere.

-Det arbejder vi stærkt for, lød det fra næstformanden.

Der var også en del mere lokalt-drejede spørgsmål, som fx forslag om mere decentrale afprøvninger i forbindelse med videreuddannelser (HRU, Befalingsmand etc.), Funktionsbeskrivelser, Late Intry-muligheder og Oversergentuddannelsen på arbejdstidsneutrale vilkår.

Desuden blev der talt -og spurgt en del om Interflex og INTOPS.

Søg